SIF vabi na posvet “OHRANITEV ODPRTEGA NEVTRALNEGA INTERNETA”

Slovenski Internetni Forum (SIF) vabi na javni posvet, kjer se bomo soočili predstavniki tehnične Internet skupnosti, civilna družba in predstavniki države in njenih organov – predlagatelji popravkov zakonodaj, ki posegajo v odprtost in nevtralnost Interneta ter predstavljajo grožnjo za razvoj Internetnih omrežij v prihodnosti. Posvet bo v četrtek, 13. februarja ob 15h v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na Masarykovi 16, Ljubljana. Vem, da to ni neposredno povezano z IPv6, a tematika in dogodek je velikega pomena za prihodnost Interneta pri nas kot ga poznamo, zato vas vse vabim da se posveta udeležite in tam izrazite svoje mnenje, pomisleke in razmišljanja…

Zakonodajalci po svetu spreminjajo zakone in vedno bolj se dogaja, da s spremembami in dopolnili posegajo na področje Interneta in njegove nevtralnosti ter odprtosti, večinoma zato ker ne poznajo dovolj načinov kako naj bi odprt, svoboden in nevtralen Internet zares deloval, kakšni so principi in načini upravljanja, včasih se pa za spremembami skrivajo tudi drugi, manj prijetni in pošteni nameni. Večinoma se spremembe zakonodaje po svetu dogajajo za zaprtimi vrati, pa naj še toliko razglašajo demokratičnost in odprtost – in ravno zato mi je zelo všeč tokratna poteza foruma SIF, katerega pobudnik in iniciator je bilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šolstvo (MIZŠ), Direktorat za Informacijsko Družbo – če smo prav natančni.

Zakaj je interakcija med zakonodajalci, tehnično skupnostjo in civilno družbo tako pomembna? Zato ker je civilna družba tista, ki Internet uporablja in ji bodo kratene pravice in ker je tehnična skupnost tista, ki skrbi da Internet omrežja delujejo in da se promet pretaka kakor je treba. Država in zakonodajalci se dolga leta niso dotikali Interneta, saj so smatrali da je to nekaj kar nima pravega pomena in vpliva, a Internet je zrasel brez regulacije in poseganja države v njega upravljanje in sedaj si življenja brez njega ne moremo več predstavljati. Na Internet se seli večina storitev, od telefonij do televizije in zaprtih poslovnih omrežij in regulator ter država je kar naenkrat ugotovila, da izgublja nadzor in vpliv – kar hoče sedaj nadoknaditi in vzeti zadevo v svoje roke.

Zakaj je Internet takšna uspešnica? Zato ker je samo-reguliran, je produkt dogovora v tehničnih skupnostih, je odprt, svoboden in ne daje prednost tistim, ki lahko več plačajo za prioritiziran prenos podatkov. Je enakopraven, ni zgrajen na starih telekomunikacijskih načelih, je prožen in zna zelo hitro opraviti z napakami na omrežju s tem da preusmeri promet stran in mimo problematične točke. Upešnica je postal ravno zato, ker ga nihče ni poskušal regulirati in ga ukalupljati v zakonodajne okvire in vesel sem, da je Internet nastal na takšnih principih, da to praktično onemogočajo.

Pustimo sedaj NSA in Snowden zgodbe, skrivni nadzor in pregledovanje prometa se bo vedno dogajalo – a to je problem tistih, ki svoje podatke pošiljajo čez omrežje v nešifrirani obliki in so tako precej lažja tarča nadzora. Na IETF sedaj poteka veliko aktivnosti kako Internet protokole tako zaščititi (by deafult), da bo skrivni nadzor in zloraba precej otežena, če ne že nemogoča. To pomeni večjo varnost in zasebnost uporabnikov, a država si bo še naprej prizadevala za to, da bi dobila nadzor in vpogled v naše podatke in promet nazaj v svoje roke.

Tudi pri nas se je to začelo dogajati, a na srečo imamo tudi v naši državni upravi prave ljudi, ki znajo trezno presoditi situacijo in sklicati posvet, kjer se bomo o tem pomenili vsi, ki smo v to zgodbo kakorkoli udeleženi.

Naj zmaga razum.

Se vidimo v četrtek.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
52.207.218.95

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website