11. slovenski IPv6 summit in SINOG 3.0 srečanje – razmišljanje.

Pa sta za nami, 11. slovenski IPv6 summit in SINOG 3.0 srečanje. Bilo je naporno, predvsem za organizacijsko ekipo, a ko vidiš, kakšen vsebinsko bogat in zanimiv program nam je spet uspel, se nekajkratno povrne vsa energija, katero smo porabili za organizacijo dogodka, dogovorih s predavatelji, pridobivanju sponzorjev (brez katerih dogodek ne bi bil mogoč), pripravami v dneh pred dogodkom ter reševanju vseh zapletov in težav med dogodkom samim…

Kakor lahko vidite na sporedih obeh srečanj (11. Slo IPv6 summit in SINOG 3.0), je bila zasedba spet zvedniška, posebej še prvi dan, ko so bili na sporedu večinoma tuji predavatelji, le dva sta bila naša (Pipi in Luka), ki pa s svojimi predavanji nista prav nič zaostajala za ostalimi.

Vsako leto se po koncu obeh dogodkov vprašam: “Kaj smo se letos novega naučili? Ali je uvedba IPv6 pri nas kaj napredovala? Kakšni problemi tarejo operaterje in ponudnike vsebin pri uvedbi IPv6? Kako jim lahko pomagamo? Ali naš dogodek pomaga pri pospeševanju uvedbe IPv6 pri nas? Ali bomo naslednje leto lahko vsaj približno spet dosegli kvaliteto programa in predavanj?” – in podobnih vprašanj je še veliko.

Kaj smo se letos novega naučili?

Veliko. Predvsem smo se naučili, da je zanimanje za uvedbo IPv6 v porastu, udeleženci so v večjem procentu ostali do konca prvega in drugega dne. Naučili smo se tudi, da teden red koncem šole ni primeren za organizacijo dogodka, saj veliko tistih s predšolskimi otroci že odidejo na morje – to pripombo smo večkrat slišali in naslednje leto se bomo potrudili določiti datum ki se bo temu izognil.

Zanimivo je tudi novo razmišljanje, katerega zaznavamo pri več operaterjih po svetu – dual-stack je predrag, po uvedbi razmišljajo o umikanju IPv4 iz čimvečjega dela omrežja, saj s tem pocenijo “cost of running and owning a network”. To nam je povedal Ron Broersma iz US Navy, podobno razmišlja Comcast, Time Warner Cable in Deutsche Telekom – ter še marsikdo drug. Bomo tudi pri nas prišli do točke, kobomo začeli umikati IPv4 iz omrežij ter omogočati “IPv4-as-a-service”? Podobno se razmišlja v podatkovnih centrih – Facebook je IPv4 že umaknil na skrajne robove njihovih podatkovnih centrov in imajo znotraj “IPv6-only”, Google to ravnokar počne, LinkedIn pa tudi, kakor nam je to razkrila Stephanie Schuller.

Kaj še?

Aja… Linkedin meritve kažejo, da je v nekaterih primerih dostop do njihovih vsebin celo 40% hitrejša in boljša preko IPv6 kot pa preko IPv4. To pomeni boljšo uporabniško izkušnjo ter je kot podatek dovolj dobra vzpodbuda, da operaterji pohitijo z uvedbo IPv6 do končnih uporabnikov – še posebej na mobilnem omrežju.

Ali je uvedba IPv6 pri nas kaj napredovala?

Je in hkrati ni. Veliko se dogaja v zakulisju, operaterji testirajo in kakor smo videli iz poročila stanja dveh največjih operaterjev Telekoma in T-2 se zadeve izboljšujejo. T-2 omogoča IPv6 povsod kjer lahko, omejitev so CPE-ji. Za popestriti dogodek so se potrudili in pred dogodkom omogočili IPv6 na svojem mobilnem omrežju, kjer lahko sedaj vsi uporabniki T-2 mobilnega omrežja dobite IPv6. Telekom omogoča vsem novim uporabnikom IPv6-by-default, kakor tudi tistim, ki si to omogočijo na servisnih straneh. Krivulja uporabnikov strmo narašča, kar nam daje upanje da bomo kmalu dosegli kritično maso ter da bodo omogočili IPv6-by-default za vse naročnike.

Na strani vsebin zadeve niso kaj dosti napredovale, siol.net je celo umaknil AAAA zapis in IPv6 podporo – vzroka ne poznamo (a bomo povprašali).

Kakšni problemi tarejo operaterje in ponudnike vsebin pri uvedbi IPv6?

Predvsem je tu še vedno prisotno mnenje, da če uvedejo IPv6-for-everyone, da bodo njihovi centri za pomoč uporabnikom pregoreli. Po svetu je že večje število operaterjev uvedlo in omogočilo IPv6-for-everyone, najbližji nam je Telenet iz Belgije, ki je to storil na *DSL tehnologiji in tipično centri za pomoč uporabnikom ne beležijo nikakršne spremembe. V te namene smo tudi napisali RIPE-631, ki rešuje tudi tovrstne miselne prepreke – le uporabiti ga je treba.

Kako jim lahko pomagamo pri uvedbi IPv6?

Izobraževanje ter zavedanje da prej kot se bo nov protokol uvedel, lažje bo in manj težav bo v prihodnosti. Prišli smo v fazo, ko izčrpanje IPv4 naslovnega prostora niti ni več gonilo uvedbe IPv6, ampak so gonilo vse prednosti, katere nam IPv6 prinaša…

Ali naš dogodek pomaga pri pospeševanju uvedbe IPv6 pri nas?

Upam. Veliko premikov pri uvedbi IPv6 se zgodi ravno pred dogodkom, tako da sumimo da ima naš dogodek kakšno indirektno povezavo 🙂

Ali bomo naslednje leto lahko vsaj približno spet dosegli kvaliteto programa in predavanj?

Teško vprašanje. Ne vem. Upam. Se bomo potrudili… 🙂

Zahvalil bi se rad celotni organizacijski ekipi, ki je pripomogla k izvedbi in pripravi obeh dni dogodka – ekipi Go6, Arnesa in LTFE. Brez te ekipe ne bi bilo dvorane, kosila, kav in pijač, priponk z imeni, sponzorjev in razstavnih prostorov, video snemanja in webcastinga, agende, web strani in skratka vsega, kar naredi dogodek odličen.

Prav tako gre posebna zahvala vsem pokroviteljem, ki so dogodek omogočili – posebej še platinatemu pokrovitelju Internet Society in velikemu pokrovitelju Cisco/NIL. Celoten spisek si lahko ogledate na straneh dogodka.

SINOG bo v času do naslednjega “velikega” SINOG dogodka organiziral še kakšno manjšo delavnico, se vidimo med letom!

Za organizacijsko ekipo, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.232.125.188

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website