Kako kot uporabnik do IPv6 v Sloveniji?

Imate dostop do Interneta in vsi okoli vas govorijo o IPv6, vi pa ne veste kako tudi vi do njega? Brez panike, na spletnem portalu IPv6.si objavljamo navodila nekaterih operaterjev kako zahtevati in nastaviti IPv6 na vašem dostopu do Interneta:

https://ipv6.si/navodila-operaterjev/

Pridobitev dostopa do Interneta preko IPv6 (poleg preko IPv4) je pri vseh operaterjih (ki so nam poslali navodila za njihova omrežja) dokaj enostavna, je pa med njimi nekaj razlik…

Amis/SiMobil in Telekom dodeljujeta “by default” usmerjeno pod-omrežje velikosti /56, kar pomeni, da boste lahko v vašem omrežju postavili (oziroma se bo z uvedbo HOMENET protokola samo lahko postavilo) do 256 pod-omrežij. V tem trenutku se vam to morda zdi veliko, a prihajajo časi senzorjev, IOT in ostalih naprav, kar pomeni da bomo zelo hitro imeli potrebo po ločevanju naprav v svoja pod-omrežja in zagotavljanju varnega upravljanja prometa med njimi. Že danes imamo primere, ko imajo nekateri usmerjevalniki privzeto dve ali več omrežij v uporabi – LAN, WLAN in WLAN-guest (npr. Linksys) in tu takoj potrebujemo 3 pod-omrežja velikosti /64. K sreči za to poskrbi avtomatika v našem usmerjevalniku in iz dodeljenega /56 omrežja dodeli 3 podomrežja na vse tri omrežne segmente. Nekateri usmerjevalniki dodelijo en /64 tudi za local-loopback (OpenWRT, DD-WRT in ostali), torej bi v tem primeru potrebovali 4 pod-segmente velikosti /64.

Operater T-2 dodeljuje /126 za povezovalni segment in “by default” samo en /64 usmerjen pod-segment za naše omrežje za usmerjevalnikom. V njihovih navodilih piše, da je to lahko tudi /56, zato vam priporočamo da zahtevate /56 že takoj na začetku, saj je dodeljevanje /56 usmerjenega segmenta dobra praksa operaterjev po celem svetu in čeprav bi vam v testne namene trenutno zadostoval le en /64 segment – boste v bližnji prihodnosti zelo kmalu potrebovali več – saj se tehnologija v domačih omrežjih hitro razvija in postaja vse bolj kompleksna.

V končni fazi je IPv6 naslovnega prostora praktično neomejeno in zakaj bi “šparali” tam, kjer je najmanj potrebno?

Oglejte si predavanje Marka Townsley-a (chair of IETF HOMENET WG), kjer nazorno pokaže, kako imamo že danes veliko routing segmentov na naših lokalnih omrežjih, le da se tega (še) ne zavedamo…

https://www.youtube.com/watch?v=wQdfWUsG4uI

Veseli nas, da naši trije največji operaterji pospešeno uvajajo IPv6, Telekom celo vključi IPv6 “by default” vsem novim naročnikom, ostali pa ne zaostajajo prav dosti.

Tu bi naprosili vse ostale operaterje ki ste uvedli IPv6 in ga omogočate svojim naročnikom da nam pošljete navodila za uporabnike na ideje@ipv6.si in objavili jih bomo na IPv6.si portalu.

Vse ki bi želeli spoznati nekaj osnov protokola IPv6 pa tudi vabimo na spletni portal https://ipv6.si/ , kjer lahko dobite veliko informacij o protokolu in naslovih IPv6, o pripravah na uvedbo IPv6 ter še o marsičem iz tega področja.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.139.82.23

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website