Okrogla miza na 3. IPv6 summitu

Okroglo mizo bo tudi tokrat vodilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT/DID), tematika se bo pa nanašala na zahteve in kriterije za kompatibilnost in podporo ITK opreme za IPv6 ter zahteve in pričakovanja države in podjetij, ki nov protokol uvajajo v svojih omrežjih po znanjih in IPv6 izkušnjah pri prodajalcih opreme in integratorjih.

Pod okriljem zavoda go6 se ustanavlja IPv6 delovna skupina, ki bo znotraj svojega delovanja do summita pripravila predlog besedila s specifikacija podpore IPv6 v IKT opremi in osnovne zahteve po znanju, certifikacijah in izkušnjah, katere morajo imeti na področju IPv6 prodajalci IKT opreme in integratorji ki to opremo implementirajo v omrežja in sisteme naročnika. Specifikacija podpore IKT opreme bo vsebovala spisek standardov in servisov, kateri mora oprema ustrezati.

Glavna ideja in vprašanje okrogle mize je sledeče – Zavedanje o IPv6 smo pripeljali do tega nivoja, da podjetja začenjajo vpeljevati IPv6 v svoja omrežja in storitve, če ne drugega vsaj planirajo in o tem razmišljajo. Na vrsti je implementacijska faza, a zanjo potrebujemo primerno opremo in znanje. Državna omrežja in storitve ter veliki internet ponudniki bodo prvi, ki naj bi IPv6 vpeljali, torej je treba začeti na javnih razpisih ter zahtevah za ponudbe zahtevati ustrezno IPv6 podporo v napravah in znanje za implementacijo.

Na okroglo mizo bomo povabili predstavnike državnih ustanov in omrežij, omrežne operaterje in ISP-je in ostale ustanove, ki so veliki naročniki IKT opreme, jim predhodno predložili predlog besedila s specifikacijami za podporo IPv6 v opremi in znanju ter jih vprašali, če se s predlogom strinjajo, če bi kaj dodali ali odvzeli oziroma spremenili.

Ta proces ima dve strani, kupca in prodajalca, zato bomo za mnenje iz druge strani povprašali tudi na go6 platformi; povabili bomo prodajalce IKT opreme in integratorje, ki bodo morali te zahteve v razpisih izpolnjevati in zadostiti predlaganim kriterijem z opremo in znanjem. Vprašanje, ki se bo tukaj zastavljajo je, ali se s predlogom kriterijev in zahtev strinjajo, ali jih bodo lahko izpolnjevali in v primeru, da ne – zakaj ne, predvsem pa kdaj bi jih lahko?

Ideja okrogle mize je, da se obe strani uskladita in prideta do konsenza, kaj je v tem trenutku smiselno zahtevati in kaj ne, predvsem pa pričakujemo, da prodajna stran ne bi smela imeti večjih težav pri doseganju teh kriterijev in predlogov, saj izhaja iz go6 platforme in se zaveda pomena znanja in podpore IPv6.

Mislimo, da se mora to vprašanje reševati med tistimi, ki IPv6 zahtevajo in tistimi, ki IPv6 opremo in storitve prodajajo in se tudi zavedajo pomena, ki ga bo ta protokol v bližnji prihodnosti imel. Go6 platforma je primeren prostor za takšna vprašanja, saj je njen namen pretok znanja in storitev v IPv6 sferi.

Tiste ponudnike opreme in storitev, ki se tega še ne zavedajo in uspešno tiščijo glavo v pesek pa niti ne bomo vprašali. Posel je krut, še posebno v svetu interneta: Če ne greš s časom, sčasoma greš…

Comments

  1. April 15th, 2010 | 07:26

    […] zvečer dokončno zaključimo spisek sodelujočih na okrogli mizi na 3. Slo IPv6 summitu. Z večino članov platforme smo se že pogovorili glede sodelovanja, če pa […]

Leave a reply

website