Predavatelji

[English version]

7 Slo IPv6 summit govorci (v vrstnem redu po datumu potrditve udeležbe)

Robert Hinden, Checkpoint Fellow

Tokratni glavni govorec bo Robert Hinden (Checkpoint fellow), ki je skupaj s Stevom Deeringom zasnoval arhitekturo protokola IPv6 (s standardom RFC 1883, ki je bil kasneje zamenjan s standardom RFC 2460).

Tako lahko rečemo, da k nam prihaja eden izmed dveh očetov protokola IPv6.

Robert Hinden, ki je avtor serije standardov RFC (38), je ogromno prispeval k razvoju protokola IPv6 v zadnjih 16 letih. Njegova zgodovina dosežkov je izjemno bogata, saj je med drugim sodeloval v skupini, ki je uvajala protokol IP v sisteme Sun (SunOS), pred tem je pa sodeloval pri razvoju prvega delujočega internetnega usmerjevalnika (router).

Veseli nas, da je po nekajletnih pogovorih le sprejel naše povabilo. Prepričani smo, da boste v njegovi družbi in na predavanju uživali ter izvedeli marsikaj novega.

Ron Broersma, US Navy/SPAWAR

Zopet se nam bo pridružil Ron Broersma (DREN Chief Engineeer in SPAWARNetwork Security Manager). Glede na vodilno temo srečanja nam bo razložil, katere so bile tiste spodbude, ki so jih motivirale za vpeljavo protokola IPv6 v njihovo poslovno omrežje in nam svetoval, kako naj ostala velika podjetja postopajo in ukrepajo.

Ron Broersma ima bogato zgodovino v razvoju in operativnem vodenju internetnih sistemov in omrežij, saj je postavil in vzdrževal arpa-net node št.3 in je imel veliko zaslug in vpliva pri prehodu z Arpa-Net na internet – z NCP na sedanji TCP. Je eden od pionirjev interneta in neizčrpen vir informacij, znanja in izkušenj, ko pride do pogovorov o preteklosti ali prihodnosti razvoja interneta.

Rona smo z veseljem ponovno povabili na naš dogodek, saj je bil – po ocenah udeležencev – eden boljših predavateljev na naših srečanjih.

Aaron Hughes, 6Connect

Aaron Hughes je ustanovitelj in lastnik podjetja 6Connect, ki razvija in ponuja izjemno dober sistem za “IP address management” (IPAM). Tak sistem je skoraj nujen za hiter in učinkovit način vpeljave protokola IPv6 v velika poslovna okolja ter za ponudnike internetnih storitev (ISP). Že prej se nam je ponudila priložnost za ogled njegove demo predstavitve, vendar smo prepričani, da bo po njegovem predavanju, deležna tudi vaše pozornosti.

Aaron je tudi ena izmed legend IPv6 v ZDA, saj je udeležen pri večini ARIN community IPv6-projektov. Na področju IPv6 sodeluje tudi z ameriško vlado in je eden od nosilcev napredka pri uvedbi protokola IPv6 nasploh.

Jason Fesler, Yahoo!

Jason Fesler je glavni inženir IPv6 v podjetju Yahoo!, ki nam bo predstavil, kakšne težave so imeli pri uvajanju protokola IPv6 v svojem poslovnem okolju in omrežju, na katerem imajo svoje vsebine in storitve.

Jason je tudi velik pobudnik in glasnik uvedbe protokola IPv6. Za potrebe lanskega svetovnega dneva IPv6 je postavil popularno spletno stran za testiranje pripravljenosti na IPV6.

Andrew Yourtchenko, Cisco

Andrew Yourtchenko iz podjetja Cisco je vrhunski strokovnjak na področju varnosti IPv6, kjer tesno sodeluje z Ericom Vynckeom. Aktiven je tudi na področju translacijskih mehanizmov. Skupaj z Danom Wingom sta napisala RFC 6555 z naslovom “Happy Eyeballs”, ki uvaja nov način iniciacije IP-sej – sedaj obe (IPv4 in IPv6) paralelno. Ta sistem so začeli uvajati vsi večji spletni brskalniki in tudi nekateri operacijski sistemi (Apple) na osnovnem TCP-nivoju.

Andrew bo v petek popoldne vodil praktično delavnico z naslovom “IPv6 L2 security”, na kateri bomo preverili varnostne pomanjkljivosti protokola IPv6 na drugem “layerju” in kaj lahko tako storimo, da omrežje zaščitimo.

Ivan Pepelnjak, NIL Communications

Ivan Pepelnjak, CCIE No. 1354, se že 25 let ukvarja z mrežno industrijo, zadnjih 15+ let pa je nabiral izkušnje v načrtovanju, implementacijah, reševanju težav ter vodenju omrežij LAN in WAN velikih operaterjev. Trenutno je “Chief Technology Advisor” v podjetju NIL Data Communications s fokusom na naprednih omrežjih IP in web tehnologijah. Pri Cisco Press je objavil knjige “MPLS and VPN Architectures” in “EIGRP Network Design”.

Sander Steffann, RIPE AP WG co-chair

Sander Steffann, IPv6 strokovnjak iz Nizozemske je so-avtor dokumenta RIPE-501 in RIPE-554, vodja RIPE Address policy delovne skupine in na splošno velik IPv6 advokat in promotor. Sander bo med minutami za poročila predstavil nekatere spremembe v RIPE skupnosti, predvsem pa nam bo poročal o novostih v RIPE-554 dokumentu, ki je že obšel svet ter o razširitvi inicialne IPv6 alokacije iz /32 na /29.

Nathalie Trenaman, RIPE-NCC

Nathalie Trenaman je IPv6 in RIPE policy inštruktorica na RIPE-NCC in “IPv6 frequent traveller”, saj potuje po RIPE regiji in predava o IPv6 in ostalih perečih problemih današnjega Interneta. Odgovorna je tudi za razvoj in posodobitve RIPE-NCC izobraževalnega programa in materialov. Pred RIPE-NCC je Nathalie 8 let delala za različne LIR-e in tam pridobila veliko praktičnih izkušenj z velikimi omrežji. Nathalie bo na našem IPv6 summitu poročala o dogajanju v RIPE regiji in na ISOC ION delu dogodka v petek dopoldne sodelovala na okrogli mizi “World IPv6 Launch”.

Rainer Baeder, Fortinet

Rainer Baeder, svetovalec za rešitve pri družbi Fortinet in član nemškega sveta za protokol IPv6, ki že leta razvija protokol IPv6, je svojo pot začel na področju telekomunikacij.

Rainer ima obsežno znanje o sami tehnologiji IPv6, pri čemer je specializiran za uvedbo in prehod na IPv6. Rainer je tudi član organizacije CSA (Cloud Security Alliance) ter pri svojem delu združuje znanje o varnosti in protokolu IPv6.

Rainer bo govoril o varnosti protokola IPv6, prehodu na protokol IPv6 ter nevarnostih z višjih omrežnih plasti in neznanih nevarnostih v plasti IPv6 itn.

Irena Nikolova, Google

Irena Nikolova je inženir za omrežja pri družbi Google. Do sedaj je sodelovala pri večini pobud uporabe protokola IPv6 v poslovnih okoljih pri družbi; natančneje je bila vključena v zasnovo in postavitev omrežij, ki temeljijo izključno na protokolu IPv6.

Poleg tega je odgovorna za zasnovo različnih omrežnih rešitev, preskušanje novih izdelkov in računalniških okolij, optimizacijo delovanja ter odpravljanje težav pri eskalaciji.

Irena se bo udeležila posveta med sestankom združenja ISOC ION, ki bo v petek zjutraj.

Daniël Federer, skrbnik ključnih kupcev, SIDN

Daniel Federer je oseba, odgovorna za upravljanje odnosov s ključnimi strankami pri družbi SIDN, registru domene .nl, ki je tretja največja nacionalna vrhnja domena (ccTLD) na svetu in ima do danes registriranih več kot 5 milijonov domenskih imen. Pri družbi SIDN je Daniel odgovoren predvsem za odnose z največjimi registrarji domene .nl, tako na Nizozemskem kot v tujini. Aktivno je sodeloval pri razvoju, zasnovi in vodenju zelo uspešnega programa za uvedbo protokola DNSSEC pri registrarjih za domeno .nl. Družba SIDN ima ta trenutek več kot milijon domen podpisanih s tehnologijo DNSSEC in ponuja vrhnjo domeno z največjim številom podpisanih domenskih imen na svetu.

Daniel je pri družbi SIDN začel delati leta 2009. Začetki njegove kariere so bili na področju prodaje v panogi informacijskih tehnologij za mala in srednje velika podjetja, kjer si je nabral več kot deset let izkušenj. Prav tako je poleg razvoja storitev na področju informacijskih tehnologij sodeloval pri razvoju novih programov izdelkov za gostovanje, gostovano namizje v oblaku in registracijo domen.

Lee Howard, direktor omrežnih tehnologij, Time Warner Cable

Lee Howard je direktor omrežnih tehnologij pri družbi Time Warner Cable, v kateri je odgovoren za proces uvedbe protokola IPv6 v družbi ter za zastopanje pred številnimi organi za standardizacijo.

Od leta 2004 do leta 2008 je bil direktor inženiringa informacijskih tehnologij pri družbi, ki je delovala kot podizvajalec za vlado Združenih držav. Pred tem je Lee med letoma 1997 in 2003 delal pri ponudniku internetnih storitev UUNET, pri katerem je vodil področje zagotavljanja storitev internetnega dostopa, vključno s storitvami VPN in VoIP po vsem svetu. Trenutno dela kot predsednik delovne skupine IETF 6renum.

Sedem let je delal kot podpredsednik, sekretar in zakladnik upravnega odbora ameriškega registra za internetne številke ARIN. Prav tako je eno leto delal pri svetu za domenska imena organizacije za podporo domenskih imen (ASO) pri mednarodni organizaciji za dodeljevanje domenskih imen in številk ICANN.

Richard Jimmerson, Director, Deployment and Operationalization, Internet Society

Richard is the Director, Deployment and Operationalization, at the Internet Society. He has been actively involved in Internet resource governance and education since the 1990s. His focus at the Internet Society is to advance and grow the Internet through the delivery of implementation-critical information for deployment of key Internet technologies.

Richard facilitated Internet advancement as a lead executive at the American Registry for Internet Numbers (ARIN) over a thirteen-year period. He directed registration activities, company operations, and several outreach initiatives during his years at ARIN. In his final years at ARIN, Richard led a high profile outreach campaign to raise Internet community awareness of IPv4 depletion and the critical need for IPv6 adoption.
Richard has communicated with thousands of companies about their adoption of new technologies and standards over the years.

Borka Jerman Blažič, President, Internet Society-Slovenia

Borka Jerman Blažič is a Slovenian and Yugoslavian Internet pioneer, and the President of the Internet Society – Slovenia. She is also a computer network scientist, founder and first general secretary of the Yugoslavian Network for the Academic and Education Community, which introduced the first Internet services in SFR Yugoslavia in 1991.

Among other contributions, she was part of the Internet Architecture Board Character Set Workshop in 1996, and part of her previous work was used in the preparation of the RFC. In 1992-1993 she was project officer and chair of the TERENA (Trans European Research and Education Networks Association) Working Group on Internationalization of the Network services. In 1996-2000 she was member of TERENA Technical Committee. Borka Jerman-Blazic was the first elected chair of the European Council of the Internet Society Chapters (ISOC-ECC).

Carsten Strotmann, DNSSEC and IPv6 Specialist, Men & Mice

Carsten has worked with midrange systems (AS/400), Unix installations and PC networks since 1990. From 1997 to 2000 he lead the Internet and Security Team at GE Capital IT Solutions in Frankfurt, Germany. His work included Security Installations and Networking Concepts/Projects for many German and international Enterprise Customers.

He is working with Men & Mice since 2001 as a consultant, trainer, and engineer. He currently manages the Men & Mice training program as part of the Professional Services division in Europe. Carsten is an expert on DNS, DNSSEC, DHCP and IPv6 on Windows and UNIX/Linux systems. He is the contact person inside Men & Mice for RIPE and the IETF.

Olaf Kolkman, Director, NLnet Labs

Olaf Kolkman is director of NLnet Labs, a not-for-profit Research, Development, and Expertise center for those technologies that turn a network of networks into one Internet. He was actively involved with Internet technology during his astronomy studies during the early nineties, and the Internet became his professional focus in 1996.

In 1997 he joined the RIPE NCC where he got involved in the test-traffic project. After being operations manager, responsible for the department that operated the RIPE DNS infrastructure, including the K root-server, he became systems architect and project manager in 2000. He was responsible for DNSSEC deployment at the RIPE NCC and worked with NLnet Labs during the development of NSD. After 2000 Kolkman got more involved in the DNS community and became active in the IETF. He served as chair of the DNS extension’s working group. He also served as Internet Architecture Board (IAB) chair.

As director of NLnet Labs he evangineers the Open Internet. In particular the use of open standards and technologies, and the development and deployment of technologies that secure the Internet. NLnet Labs activities are largely focused around providing reliable open source software to achieve better security, particularly in the area of DNSSEC.

Shane Kerr, ISC

Shane Kerr is the Director of DNS Software at the Internet Systems Consortium (ISC), which is best known for making the BIND DNS server. Shane started his involvement with Internet organizations when he worked at ARIN as a software engineer. While there he helped implement ARIN’s first IPv6 registry. Since then he moved to the RIPE NCC, working on the RIPE Database and eventually managed the RIPE NCC software engineering department. Shane started at ISC working on the ISC team that added DHCPv6 support to the ISC DHCP server.

In addition to his ISC role, he is currently one of the RIPE IPv6 working group co-chairs and part of the RIPE program committee.

Comments are closed.