Ameriška vlada spremenila predpise o nabavi opreme, ki uporablja IP protokol

No, pa je vrag odnesel šalo v Ameriki… od 10. decembra 2009 ameriške vladne ustanove ne smejo več nabavljati opreme, ki ni združljiva in podpira IPv6. Razumeti moramo razliko med specifikacijami, kdaj je oprema "pripravljena na IPv6" (IPv6 ready) ali pa "podpira IPv6" (IPv6 compliant)…

Ni kaj dobri zgledi naj bi vlekli – vsaj tako pravijo. Kako se bo na to odzvala EU? Kako naša vlada? Ali bomo še vedno zahtevali opremo, ki je "pripravljena na IPv6" v javnih razpisih, kakor sedaj razglašajo predstavniki vladnih organov EU držav?

Kaj to čisto zares pomeni? Ker bo vlada zahtevala opremo, ki je "IPv6 compliant" se bo tu odprl nov poligon za pridobivanje znanja in izkušenje za dobavitelje opreme in sistemske integratorje. Vlada bo tako napol prisilno financirala izobraževanje dobaviteljev in njegovega kadra na IPv6, saj bo verjetno hotela opremo v te namene tudi začeti uporabljati, ne samo gledati IPv6 nastavitve v konfiguracijskih menujih. Problem je edino to, da se izkušenj in znanj na novem protokolu ne da dobiti v nekaj mesecih. Enostavno ne gre, protokol in sisteme je treba spoznati, jih nekaj postaviti v lab ali produkcijo, z njimi delati, odpravljati težave, skratka z njim živeti, saj le tako lahko ugotovimo, kako se obnaša in kakšne muhe ima.

To pomeni, da bodo imeli občutno prednost tisti dobavitelji opreme in sistemski integratorji, ki v znanje svojega kadra na IPv6 že nekaj časa vlagajo. Od tehnike do marketinga in prodaje, IPv6 naj vsaj razumejo, tehnika pa zna postaviti in tudi "obvlada". 

RFC1925 ima za to čisto pravi nasvet (pravilo #2):

(2) No matter how hard you push and no matter what the priority, 
  you can't increase the speed of light. 
    (2a) (corollary). No matter how hard you try, you can't make 
    a baby in much less than 9 months. Trying to speed this up 
    *might* make it slower, but it won't make it happen any quicker.

 

Ni kaj, zgleda da je tokrat vrag zares odnesel šalo, škoda je le, da nam morajo američani kazati in utirati pot. Kot da sami nismo dovolj pogumni, da bi lahko javne razpise za nabavo ITK opreme krojili po svoje.

Izsek iz ameriškega razglasa:

AGENCIES: Department of Defense (DoD), General Services Administration 
(GSA), and National Aeronautics and Space Administration (NASA).

ACTION: Final rule.

-----------------------------------------------------------------------

SUMMARY: The Civilian Agency Acquisition Council and the Defense 
Acquisition Regulations Council (Councils) are issuing a final rule 
amending the Federal Acquisition Regulation (FAR) to require Internet 
Protocol Version 6 (IPv6) compliant products be included in all new 
information technology (IT) acquisitions using Internet Protocol (IP). 
IP is one of the primary mechanisms that define how and where 
information moves across networks. The widely-used IP industry standard 
is IP Version 4 (IPv4). The Office of Management and Budget (OMB) 
Memorandum M-05-22, dated August 2, 2005, requires all new IT 
procurements, to the maximum extent practicable, to include IPv6 
capable products and standards.

DATES: Effective Date: December 10, 2009.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.236.97.49

Comments

 1. Davor
  December 14th, 2009 | 11:12

  >Razumeti moramo razliko med specifikacijami, kdaj >je oprema “pripravljena na IPv6” (IPv6 ready) ali >pa “podpira IPv6” (IPv6 compliant)…

  Razsvetlite me (nas).

  Obljubljam, da bom v vse svoje razpise vtaknil ustrezno zapisano dikcijo, če jo bom (po)znal.

  Davor

 2. December 14th, 2009 | 11:37

  “Oprema, ki je pripravljena na IPv6” – to pomeni, da bo IPv6 funkcionalnost prišla z nadgradnjami programske opreme ali firmwarea.

  “Oprema ki polno podpira in uporablja oba protokola, IPv4 in IPv6” – to je pa to, da oprema v sedanjem stanju podpira komunikacijo po obeh protokolih.

  Ce ima kdo boljso dikcijo – go ahead.

  /jan

  P.S: Danes je zunaj snežna norišnica, tako da se go6 ekspedicija ni odpravila v Zagreb na obisk do CARNeta glede sodelovanja na IPv6.

 3. ales
  December 15th, 2009 | 01:34

  No, ja. V Sloveniji česa takega sicer niso uzakonili, pa vendar pri nas povsod, kjer je takšna oprema na tržišču obstajala, že od leta 2004 kupujemo samo opremo, ki podpira IPv6. V začetku sicer takšno, ki je bila pripravljena na IPv6, zadnja leta pa takšno, ki IPv6 polno podpira.

  Me pa zanima ali sedaj Američani sploh ne bodo več kupovali kakšne eksotične opreme, ki IPv6 pač ne podpira. Recimo strežniki z vgrajenimi nadzornimi računalniki (npr. iLO pri HP-jih), management moduli pri kakšnih PDU-jih, IP konzolni switchi (tole se je sicer pred kakšnim mesecem celo pojavilo), …

  Aleš

Leave a reply

website