MIZKŠ je objavil javni razpis, v katerem zahteva uporabo IPv6 kot nujen pogoj…

[English version of this post]

Ministrstvo za Izobraževanje, Znanost, Kulturo in Šport je objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov razvoja e-storitev in mobilnih aplikacij za javne in zasebne neprofitne organizacije, v katerem explicitno zahtevajo, da morajo vse financirane e-storitve in mobilne aplikacije delovati na IPv6. Za delovanje tudi na IPv4 se na razpisu dobi eno dodatno točko, predvsem pa je vzpodbudno, da se zahteva popoldno delovanje v okolju, kjer je prisoten samo in izključno IPv6. S tem vzpodbujajo hitrejšo vpeljavo IPv6 protokola v storitve in omrežja, kar seveda glasno pozdravljamo in na Go6 sprejemamo takšno pobudo z velikim navdušenjem…

Konec je romantike in življenja v prepričanju, da je IPv6 nekaj postranskega, igračka akademikov in nekaj, kar bomo morda doživeli nekoč. IPv6 je tukaj, kmalu se bo začel pojavljati v veliko zanimivih e-storitvah in mobilnih aplikacijah, katere z javnim razpisom za neprofitne zavode in ustanove sofinancira EU in MIZKŠ z udeležbo do 90% sredstev.

Citat iz besedila razpisa:

“E-storitve in mobilne aplikacije, ki so kot rezultat tega javnega razpisa dostopne, oz. za delovanje uporabljajo komunikacijo preko interneta, morajo temeljiti vsaj na uporabi komunikacijskega protokola IPv6. To pomeni, da morajo biti izdelane za pravilno delovanje vsaj na komunikacijskem protokolu IPv6, lahko pa hkrati tudi na protokolu IPv4.”

Na današnjem informacijskem dnevu smo zastavili tudi vprašanje, ali to pomeni, da morajo vse e-storitve in mobilne aplikacije ki se financirajo iz tega razpisa delovati v okolju, kjer ni prisoten IPv4 in odgovor je bil pritrdilen – vsi izdelki morajo popolnoma delovati v IPv6-only okolju.

Nobenih trikov z NAT64 translacijami in podobnimi pripomočki, ki nam težave rešujejo le delno, kar pomeni, da bodo morali biti vsi ti sistemi in omrežja z vsemi komponentami na IPv6 – od WEB in DNS strežnikov, požarnih zidov, dostopa do Interneta, skratka kompletna infrastruktura mora biti na IPv6 (poleg IPv4, če hočemo dobiti dodatno eno točko od 100 možnih).

Go6 bo verjetno tudi sodeloval na tem razpisu, projekt pa naj bo zaenkrat še skrivnost – če pa bo sprejet bo to verjetno spet eden tistih podvigov, ki bodo odjeknili v globalnem Internet svetu.

Ker je IPv6 naša primarna dejavnost si najbrž predstavljate, da z IPv6 okoljem ne bomo imeli težav – predvsem ker imamo v okviru Go6 tudi Go6Lab, laboratorij namenjen razvoju in testiranju IPv6 sistemov, scenarijev, prototipov in protokolov.

Več o našem IPv6 razvojnem laboratoriju si lahko preberete na http://go6lab.si/ in če vas zanima sodelovanje oziroma boste potrebovali storitve in pomoč Go6Lab-a pri postavitvi in testiranju vaših projektov v IPv6 okolja in različne scenarije, nas lahko kontaktirate na naslov zavod@go6.si – člani Zavoda Go6 imajo seveda nekatere prednosti in ugodnosti.

Menda bo čez kakšen mesec zunaj razpis za razvoj e-storitev za komercialna podjetja, ki bo tudi zahteval uporabo IPv6.

Sedaj je morda napočil čas, da tudi ISP-ji začnejo uvajati IPv6 do rezidenčnih uporabnikov, saj bomo edino tako lahko izkoristili vse prednosti novega protokola.

Za Go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.137.213.128

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website