Google uvedel IPv6 v njihova interna omrežja.

Google je končno uvedel IPv6 tudi za vse svoje zaposlene, kar za tako veliko globalno podjetje ni majhen zalogaj…

Google network engineer Irena Nikolova je za NetworkWorld povedala, da uvedba IPv6 ne pomeni samo nadgradnje programske in strojne opreme, ampak pomeni tudi zaposlovanje novih delovnih sil, tako vodilnih kot tudi operativnih sodelavcev, ki se morajo z novim protokolom v omrežju ukvarjati in ga vzdrževati. Za tiste, ki IPv6 uvajajo v tako velikem obsegu je najtežje, saj odkrivajo nove napake in so prisiljeni delati s ponudniki strojne in programske opreme, da se napake sproti odpravljajo.

“We should not expect something to work just because it is declared supported,” je še zapisala v spremljajočem dokumentu.

Projekt vpeljave IPv6 v Googlova interna omrežja traja že 4 leta in sedaj ima že skoraj 95% zaposlenih v tehničnem delu podjetja IPv4 in IPv6, dejansko pa razmišljajo o vpeljavi IPv6 only omrežij.

Zakaj so se odločili za vpeljavo IPv6? ZAčelo jim je zmanjkovati IPv4 naslovov, začeli so pisati IPv6 orodja, katera je bilo treba stestirati, itd. Google se razteza čez  200 pisarn po celem svetu, kjer zaposlujejo več kot 30.000 strokovnjakov – in verjamemo, da uvedba IPv6 v takšno omrežje ni bila majhen zalogaj.

IPv6 so uvedli kar se da podobno kot imajo postavljen IPv4, tudi s podobni usmerjanjem prometa, tako da z omrežjem lažje upravljajo.

To je drugi primer uvedbe IPv6 v “large enterprise” okolje, bravo Google za dober zgled!

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.219.95.244

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website