11. slovensko IPv6 srečanje

Organizatorji dogodka

arnes-go6 pixel headerpixel


Platinasti pokrovitelj

ISOC

Veliki pokrovitelj

cisco-blacknil-black

Pokrovitelj

Xenya

AeroHive

advant logo

unistar-logo-240-60

flowmon logo

Promo pokrovitelj

iskratel

Medijska pokrovitelja


11. slovensko IPv6-srečanje in SINOG 3.0

Kdaj: 21. in 22. junij 2016
Kje: Tehnološki park Ljubljana, lokacija Brdo, Tehnološki park 19 (Google MAPS)
Organizatorji: Zavod go6, Arnes, in LTFE
Komu je namenjeno: vsem, ki jih zanima protokol IPv6 in/ali bodo podvrženi prehodu na IPv6 v bližnji prihodnosti
Cena: udeležba je brezplačna (v primeru prezasedenosti imajo prednost pokrovitelji in člani zavoda go6)
Omejitev števila udeležencev: 150
Vabilo v PDF obliki.
Live video Webcast: ARNES Video portal

Kratek opis

Slovensko IPv6 srečanje je osrednji slovenski in regionalni dogodek, namenjen spremljanju napredka, dosežkov in izmenjavi dobrih praks pri prehodu na protokol IPv6 ter uvajanju v poslovna okolja in organizacije. Vsa pretekla srečanja so bila deležna velikega zanimanja strokovne javnosti, kar dokazujejo visoka udeležba in številne pohvale. S tokratnim dogodkom želimo nadaljevati uspešno tradicijo in tako združiti visoko tehnološka predavanja vrhunskih mednarodnih strokovnjakov o aktualnih izzivih in njihovih rešitvah.

Rdeča nit 11. IPv6 srečanja bo “IoT in IPv6”, ki se bo nadaljevala v drugi dan (SINOG 3.0 srečanje), kjer bo rdeča nit “Avtomatizacija omrežij in storitev”.

Operaterji masovno uvajajo IPv6 do končnih uporabnikov, kar se kaže tudi v porastu IPv6 prometa, ki že presega 10% vsega prometa. Obenem pa je v velikem porastu razvoj in uvedba IoT rešitev, zato bomo razglabljali zakaj je IPv6 nujen za razvoj IoT ter kako lahko IPv6 poenostavi veliko tehničnih odločitev v povezavi z IoT. Drugi dan, v okviru tretjega SINOG (Slovenian Network Operators Group) srečanja, nadaljujemo s strokovnimi predavanji mednarodnih in domačih omrežnih strokovnjakov, razpravljali bomo o avtomatizaciji omrežij in storitev …

O programu

Celotni dogodek bo razdeljen na dva vsebinska dela:

  • 21. junij 2016:  11. slovensko IPv6 srečanje,
  • 22. junij 2016: SINOG 3.0 srečanje.

Keynote speaker: Lousewies van der Laan, ICANN Board

Lousewies Van der LaanLousewies van der Laan je odraščala v diplomatski družini v ZDA, šolala se je tudi v Nemčiji in Belgiji, delovne izkušnje pa si je, denimo, nabirala v evropski komisiji pri Slovencem dobro znanem Hansu van den Broeku.

V devetdesetih letih je bila zaposlena pri evropskem komisarju za zunanje zadeve Hansu van den Broeku. Sedaj je Lousewies aktivna tudi na področju upravljanja in politike interneta, pred kratkim je postala članica nadzornega sveta ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Z nami bo delila pogled na vpliv politike ter upravljanja z internetom (Internet governance) na tehnično in operatersko skupnost ter nekaj informacij glede nedavnih dogodkov v procesu prenosa IANA funkcij iz ameriške vlade na internetno skupnost (IANA transition). Predavanje je bilo najprej mišljeno kot keynote za SINOG, a je ga. Lousewies na ta dan žal odsotna.

Predavatelji (po datumu potrditve):

O IoT in IPv6 bo na srečanju govoril Patrik Fältström, vodja razvoja na podjetju NETNOD. Z UNIX sistemi se ukvarja od leta 1985, z DNS od leta 1987 ter z internetnimi standardi že od leta 1989. Od leta 2003 je svetovalec švedskega ministra za informacijske tehnologije, kjer med drugim pokriva tudi področje uvajanja IPv6. Aktiven je tudi v več mednarodnih delovnih skupinah, kot so: IETF, IAB, ISOC, ICANN, na IETF je bil 5 let “Area Director (AD)”, potem pa dolgoletni član Internet Architecture Boarda (IAB) ter 3 leta član nadzornega sveta Internet Society.

Fernando Gont je ena od legend na področju varnosti v IPv6 in je trenutno zaposlen kot varnostni svetovalec in raziskovalec pri podjetju SI6Networks v Argentini. Poleg tega je član »Centro de Estudios de Informatica« (CEDI) na Universidad Nacional TECNOLOGICA / Facultad regionalni Haedo (UTN / FRH) v Argentini, kjer deluje na področju Internet inženiringa. V okviru svojega dela je Fernando aktiven v več delovnih skupinah (IETF) in je soavtor ali avtor 17 IETF RFC standardov in trenutno 16 IETF draftov (predlogov). Fernando je tudi avtor svetovno popularnega orodja za preverjanje varnosti v IPv6 – IPv6 toolkit (http://www.si6networks.com/tools/ipv6toolkit/).

Ivan Pepelnjak, CCIE No. 1354, se že 25 let ukvarja z mrežno industrijo, zadnjih 15+ let pa je nabiral izkušnje v načrtovanju, implementacijah, reševanju težav ter vzdrževanju lokalnih in prostranih omrežij najvišje kompleksnosti. Trenutno je NIL-ov glavni svetovalec za tehnologijo, poklicno pa se osredotoča na napredna IP omrežja, podatkovne centre, virtualizacijo in spletne tehnologije. Pri Cisco Press je med drugim objavil knjige “MPLS and VPN Architectures” in “EIGRP Network Design”.

Zopet se nam bo pridružil Ron Broersma (DREN Chief Engineeer in SPAWAR – Network Security Manager). Na 7. Slo IPv6 summitu nam je razložil, katere so bile tiste spodbude, ki so jih motivirale za vpeljavo protokola IPv6 v njihovo poslovno omrežje in nam svetoval, kako naj ostala velika podjetja postopajo in ukrepajo, tokrat bomo pa slišali kaj se je pri njih dogajalo v vmesnem času in kje trenutno so z vpeljavo IPv6.

Ron Broersma ima bogato zgodovino v razvoju in operativnem vodenju internetnih sistemov in omrežij, saj je postavil in vzdrževal arpa-net node št.3 in je imel veliko zaslug in vpliva pri prehodu z Arpa-Net na internet – z NCP na sedanji TCP. Je eden od pionirjev interneta in neizčrpen vir informacij, znanja in izkušenj, ko pride do pogovorov o preteklosti ali prihodnosti razvoja interneta.

Rona smo z veseljem ponovno povabili na naš dogodek, saj je bil – po ocenah udeležencev – eden boljših predavateljev na naših srečanjih.

stephanie-shullerStephanie Schuller je veteranka Interneta, saj je svojo profesionalno pot v tej sferi začela daljnega leta 1983, vodila pa jo je skozi Oracle do Yahoo!, kjer je že leta 2008 skrbela za uvedbo IPv6 v njihovis storitvah in omrežjih. Od tam se je leta 2011 preselila k podjetju Cisco, kjer je poskrbela za delovanje IPv6 v storitvi Webex, od tam pa jo je pot vodila na Linked-in, kjer je leta 2013 prevzela naloge kot IPv6 Infrastructure manager. Danes so njene naloge pri Linked-in združene pod opisom “Staff Implementation Manager, Global Infrastructure Architecture & Strategy”, kjer se rojeva naslednja generacija Linked-in omrežja. Na dogodku nam bo povedala, kako so na Linked-in-u uvajali IPv6, kakšne prednosti jim je to prineslo ter razmišljanje zakaj je to pomembno urediti preden pride do neprijetnih situacij, ko moramo IPv6 uvesti iz nuje.

Silvia HagenSilvia Hagen je avtorica uspešne knjige “IPv6 Essentials”, objavljene pod založbo O’Reilly. Je lastnica in direktor švicarskega svetovalnega in izobraževalnega podjetja Sunny Connection, specializiranega za IPv6. Je predsednica švicarskega IPv6 Foruma, neprofitne platforme za podporo uvedbe IPv6 v Švici. Kot rezultat teh dejavnosti, je Švica prva država, ki je dosegla dvomestno številko v procentih uvedbe IPv6 pri končnih uporabnikih (10% v aprilu 2013, 25% danes), in je zato prejela nagrado “Jim Bound” Mednarodnega foruma IPv6. Na našem srečanju bo naredila presek dogajanja na področju IPv6 v Švici, EU in širše. Prav tako se bo morda znašla kakšna njena legendarna IPv6 knjiga v žrebanju na koncu dneva, tako da bodite pripravljeni in ostanite do konca – saj bo avtorica sama podelila nagrade! Tisti ki pa njene knjige že imate – morda je pa to priložnost za posvetilo na prvi strani…

Opisi ostalih predavateljev sledijo v kratkem.

Prijava in registracija

https://ipv6summit-11.eventbrite.com

Promocija in oglaševanje

Tudi tokrat vas vabimo, da se kot pokrovitelj dogodka predstavite udeležencem, med katerimi bodo vodilni tehnični strokovnjaki in tisti, ki sprejemajo odločitve v številnih slovenskih podjetjih (operaterji, proizvajalci opreme in sistemski integratorji). Za več informacij glede pokroviteljstva, oglaševanja in možnosti postavitve razstavnega prostora nam pošljite email na naslov zavod@go6.si.

Comments are closed.