Zavod go6

Ime: Zavod za IPv6 – go6
Skrajšano ime: Zavod go6
Matična številka: 3558088000
Davčna številka: SI68969848 (DDV zavezanci)
Datum ustanovitve: 03.06.2009
Direktor: Jan Žorž
Sedež: Škofja Loka
Poslovni naslov: Frankovo naselje 165, 4220 Škofja Loka
Pravnoorganizacijska oblika: Zavod
email: zavod@go6.si

Predstavitev zavoda go6 (pdf)

Description of go6 institute (pdf ENG)

Vizija zavoda go6…

V osrčju prizadevanj Zavoda go6 je skrb za ekonomičen, učinkovit in koordiniran prehod omrežij ter strežnikov na IPv6 tehnologijo. Skupno sodelovanje pri prehodu na nov protokol bo omogočilo organizacijam in podjetjem, da se hitro odzovejo na prihajajočo spremembo. Kot vaš partner bomo delali z roko v roki, saj želimo, da vaš posel raste še naprej.

Kaj je go6.si?

Zavod go6 je krovna neprofitna slovenska organizacija in iniciativa za prehod na IPv6. V osrčju naših prizadevanj so ozaveščanje, izobraževanje, svetovanje in pomoč pri uvajanju IPv6 internetnega protokola na področju Slovenije in širše.

Zavod go6 deluje predvsem kot svetovalno telo za vse organizacije, ki bodo podvržene zamenjavi IP protokola na svojih storitvah in omrežjih, oziroma uvedbi “dual-stack” začasnega pristopa k tranziciji. Sem spadajo:

 • ponudniki dostopa do interneta,
 • ponudniki vsebin na internetu,
 • ponudniki gostovanja vsebin in spletnih strani,
 • ponudniki varnostnih rešitev,
 • ponudniki strojne opreme za končne uporabnike ali ponudnike prej naštetih storitev.

Zakaj postati go6 član?

V Zavodu go6 je združeno vrhunsko znanje na področju implementacije IPv6 tehnologij. Idejni vodja je Jan Žorž, ki je aktivno vključen v mednarodno skupino strokovnjakov, ki pripravlja IETF RFC draft (predlog) “The A+P Approach to the IPv4 Address Shortage“, z vizijo podaljšanja življenja tehnologiji IPv4 do polne implementacije IPv6 – ki je sedaj postal standard RFC6346.

Zavod go6 v Sloveniji aktivno sodeluje z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije (APEK) in drugimi ustanovami izobraževalno-raziskovalnega značaja (ARNES, LTFE …).

Včlanitev vsakega podjetja oziroma organizacije bomo v obliki novičke objavili na portalu go6.si. V sklopu tega bo zapisan tudi opis dejavnosti in storitev novega člana ter logotip s povezavo na spletno stran. Logotip s povezavo bo objavljen tud na vhodni strani portala v desnem stolpcu ‘Člani in sponzorji’.

Portal go6.si postaja osrednje zbirališče in vir informacij za vse tehnične navdušence, internetne strokovnjake in napredne uporabnike, ki iščejo informacije o uvajanju IPv6 protokola. Članstvo v zavodu go6 in prisotnost na portalu daje strokovni in širši javnosti jasno sporočilo, da so člani tehnološko napredni in razmišljajo o prihodnosti interneta; predvsem pa posvečajo skrb svojim uporabnikom.

Ponudba in storitve zavoda go6:

 • izobraževanja, delavnice, strateško svetovanje
 • Uvajanje/priklop IPv6 v poslovna okolja
 • IPv6 hosting in testna okolja v IPv6 VPS-ih
 • Testiranje in certifikacija opreme
 • Razvoj novih aplikacij in servisov na IPv6

go6lab

Zavod go6 vzpostavlja in vzdržuje laboratorijsko okolje, ki je namenjeno preizkušanju IPv6 servisov ter procedur prehoda iz IPv4 na IPv6. Pridruženi člani in ponudniki strojne opreme lahko laboratorij dopolnjujejo s strojno in programsko opremo, kar se ovrednoti s stališča ustreznosti za uporabo v IPv6 omrežjih na področju Slovenije in širše.

V ta namen Zavod go6 izdaja certifikate o ustreznosti preizkušane strojne in programske opreme na podlagi laboratorijskih testiranj. Certifikat nosi oznako “go6lab IPv6 certified”.

Strokovni svet zavoda go6:

Strokovni svet je svetovalno telo, ki nadzoruje strokovno in tehnično delo zavoda in s strokovnimi nasveti pomaga pri reševanju težav, na katere naletijo organi zavoda ali člani pri opravljanju svojega dela. Poleg nalog, določenih s tem statutom, opravlja strokovni svet tudi vlogo svetovalca pri uvajanju novih kadrov ter izobraževanju le teh. Strokovni svet tudi lahko predlaga izobraževanja in udeležbe strokovnih srečanj za strokovnjake zavoda.

Člane Strokovnega sveta določi Svet zavoda na podlagi predlogov ali lastne presoje o tehnični in strokovni podkovanosti kandidatov.

 

Comments

 1. June 16th, 2009 | 09:13

  […] o Zavodu go6 najdete na povezavi na […]

 2. October 1st, 2010 | 10:11

  […] Strokovni svet go6 in slovenska IPv6 delovna skupina sta pripravila predlog dokumenta, v katerem smo specificirali potrebno podporo IPv6 standardom v IKT opremi. Dokument, ki je v originalu v slovenščini si je preko google-translate mehanizma ogledalo nekaj vodij RIPE delovnih skupin na prejšnjem srečanju v Pragi in danes je dokument preveden v angleščino in objavljen kot predlog za diskusijo na ripe.net portalu… […]

 3. October 25th, 2010 | 09:32

  […] 23 in 24. November 2010 Kje: Tehnološki park Ljubljana Brdo Kdo: organizatorji so Arnes, LTFE in Zavod go6 Komu je namenjen: vsem, ki jih zanima IPv6 in/ali bodo podvrženi prehodu na IPv6 v bližnji […]