Press release: Svet za elektronske komunikacije RS o prehodu na internetni protokol IPv6

Predstavniki Zavoda Go6 smo na 10. seji Sveta za Elektronske Komunikacije Republike Slovenije (SEK) predstavili delo Go6 platforme, stanje na IPv6 v Sloveniji in kje vidimo možnosti sodelovanja in skupnih aktivnosti, ki bi doprinesle k širšem poznavanju pomembnosti prehoda na IPv6 na področju Slovenije ter kje bi lahko s SEK tvorno sodelovali. Z veseljem vam posredujemo izjavo za javnost, katero je SEK poslal na STA in povzelo jo je kar nekaj medijev…

Ljubljana, 25. 5. 2012 Svet za elektronske komunikacije je na današnji seji obravnaval problematiko prehoda slovenskih omrežij in storitev na sodobnejši internetni protokol (IPv6). Ta protokol zagotavlja nadaljnjo rast sodobnim komunikacijam, še posebno mobilnim, ki v zadnjih letih beležijo veliko rast.

Gradnja interneta je doslej potekala na internetnem protokolu IPv4, ki s svojo strukturo kmalu ne bo več omogočal povezovanja novih naprav v internet, saj so na svetovni ravni vsi internetni naslovi IPv4 že dodeljeni. To posledično pomeni upočasnjeno ali onemogočeno nadaljnjo rast interneta, kar bi negativno vplivalo tudi na gospodarski razvoj.

Novi internetni protokol (IPv6) je osnovni komunikacijski protokol, ki že sedaj in bo tudi v prihodnje omogočal naslavljanje pametnih omrežnih naprav in interneta stvari. Poleg tega prinaša izboljšave, s katerimi rešuje težave obstoječega internetnega protokola (IPv4).

Svet se je seznanil s problematiko prehoda na protokol IPv6, ki so jo predstavili avtorji študije o možnostih izvedbe tega prehoda. Po zaključeni razpravi je svet sprejel več sklepov, s katerimi želi prispevati k lažjemu in ekonomsko učinkovitejšemu prehodu na sodobnejši internetni protokol v Republiki Sloveniji.

Med prvimi ukrepi, ki jih organi državne in javne uprave, podjetja ter druge organizacije lahko naredijo za prehod na IPv6, je upoštevanje priporočila iz dokumenta RIPE-501 pri vseh nabavah informacijske in komunikacijske tehnologije. Le tako bodo lahko zagotovili, da nabavljena oprema ustreza osnovnim zahtevam za podporo protokolu IPv6 in da v prihodnosti ne bodo imeli težav z neskladnostjo pri uporabi te opreme za zagotavljanje mrežnih, vsebinskih in ostalih storitev tudi preko protokola IPv6.

Svet za elektronske komunikacije bo skupaj z Zavodom go6 ter v sodelovanju z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije in Direktoratom za informacijsko družbo organiziral sestanek zainteresiranih strani (operaterjev, podjetij, organov državne in javne uprave ter drugih organizacij), na katerem bodo predstavljena in obravnavana priporočila za prehod na protokol IPv6.
Svetovni dan prehoda na IPv6 pod okriljem mednarodnega združenja Internet Society bo 6. junija 2012. Svet za elektronske komunikacije podpira vse aktivnosti za zagotovitev uspešnega prehoda.

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.136.18.48

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website