Tudi Amis sedaj ponuja IPv6 dostop rezidenčnim uporabnikom po celi Sloveniji.

“IPv6 preko PPPoE je sedaj na voljo po vsej Sloveniji. Zahtevke lahko pošljete na podpora@amis.net.” so zapisali fantje iz Amisa na njihov spletni forum, kar pomeni, da lahko za IPv6 dostop zaprosijo vsi Amis uporabniki ne glede na tehnologijo dostopa – FTTH, *DSL, … Naslednji korak je omogočanje IPv6 za vse uporabnike, brez da bi se ti morali predhodno za to prijavljati. Primeri dobre prakse iz sveta nam kažejo, da je to ne samo mogoče, ampak tudi priporočljivo…

V Sloveniji poleg Amisa ponujajo testno IPv6 tudi T-2 in Telekom (po nam znanih podatkih), vsem ki so njihovi naročniki priporočam da si preberete navodila in si IPv6 naročite ter vzpostavite.

V svetu je velik korak naredil ameriški Comcast, nato Time Warner Cable. Sledil jim je Verizon in sedaj pridružil T-Mobile USA. Ti velikani sodobne industrije Interneta omogočajo milijonom končnih uporabnikov dostop do Interneta preko IPv4 in IPv6 brez da bi ti sploh vedeli, da se jim je karkoli spremenilo. Comcast je lani novembra že omogočal 16% svojim uporabnikov dostop do Interneta preko IPv6 by-default, danes je ta številka okrog 25%, kar pomeni okrog 5 milijonov IPv6-enabled gospodijnstev. Comcast omogoča IPv6-by-default zaporedno, regija za regijo in napredujejo z dokaj zavidljivo hitrostjo. V tem letu planirajo omogočiti IPv6-by-default na 100% omrežja. Ostali ISP-ji delajo po podobnem principu, Time Warner Cable je trenutno na 90%, kar pomeni okrog 10 milijonov uporabnikov.

T-Mobile USA je sedaj omogočil IPv6-by-default za vse, ki njihovo SIM kartico vtaknejo a mobilno napravo ki poganja Android 4.4 ali 4.3. V teh verzijah je že vgrajen in omogočen 464XLAT, ki reši vse težave vseh aplikacij na IPv6-only povezavi. Danes imajo že skoraj 4 milijone takšnih uporabnikov in ne beležijo nikakršnih težav.

V Evropi imamo tudi ISP-je, ki so šli podobno pot. Najprej se je ojunačil romunski RCS-RDS, ki je preko pppoe omogočil IPv6-by-default. Nato se je pojavil Swisscom, zadnja novica je pa odjeknila v Belgiji, kjer je Telenet omogočil IPv6-by-default-for-anyone.

Milijoni uporabnikov na IPv6 in nikakršnih problemov. Pogovarjal sem se z odgovornimi za uvedbo IPv6 na vseh teh podjetjih in vsem je skupna ena in ista misel: Pri uvedbi je bilo nekaj problemov a ko smo dali prvo testno fazo skozi in to omogočili za vse uporabnike ni bilo težav. Na helpdesk je prišlo in prihaja več klicev na zgrešeno številko (ljudje naročajo tudi pizzo) kot pa smo imeli klicev zaradi težav z IPv6.

Milijoni uporabnikov.

Prejšnji teden sem se v Parizu pogovarjal s predstavniki iz belgijskega Teleneta (in jih povabil na naš 9. Slo IPv6 summit) in njihovo sporočilo je bilo še bolj neposredno: Če uvajaš IPv6 do končnih uporabnikov jih ne smeš obveščati, da jim boš dodal nov komunikacijski protokol, ker to povzroči samo zmedo, paniko in težave. IPv6 je v svojem bistvu dovolj “autoconfigurable”, da se na opremi uporabnika vzpostavi sam, “happy eyeballs” mehanizem na računalnikih pa poskrbi, da uporabnik ne opazi tudi če je z IPv6 kaj narobe. Na to smo se zanašali in to v praksi drži. Če to ne bi držalo mi ne bi bili tukaj na konferenci ampak bi bili zaprti v pisarne in reševali težave…

Večina ostalih ISP-jev se je ustavila pred uvedbo IPv6 do končnih uporabnikov, ker se bojijo da njihov helpdesk ne bo zmogel in da ne zna. Zato smo se pa lotili novega dokumenta za naslovom “IPv6 troubleshooting for helpdesks”, v soavtorstvu z velikani IPv6 sveta in ljudmi, ki so že miljonom uporabnikom dali IPv6 dostop: Lee Howard (Time Warner Cable), John Jason Brzozowski (Comcast), David Freedman (Claranet), Jason Fesler (Yahoo!), Tim Chown (University of Southampton), Sander Steffann (Steffann Consulting), Chris Grundemann (ISOC) in moja malenkost kot iniciator projekta.

Po dolgih mesecih dela, usklajevanja, pisanja in zbiranja podatkov imamo prvi (draft-00) predlog dokumenta.

http://go6.si/v6helpdesks

Na tej strani se bodo vrstile nove verzije, v katerih bomo naslovili komentarje iz Internet skupnosti v upanju, da bo na koncu nastal zelo uporaben dokument katerega lahko ISP-ji uporabijo kot štartno točko pri svojem helpdesku.

Preberite in komentarje pošljite prosim na jan [at] go6.si.

Več o dokumentu v kakšnem od naslednjih blog prispevkov.

Veliko drugih operaterjev se sedaj pripravlja na ta korak in mislim, da so tudi naši operaterji bolj ali manj pripravljeni, oprema je stestirana, bojimo se le narediti korak, kjer bomo uporabnikom dali nekaj novega, bojimo se možnih posledic, za katere pa svet in uspešne izvedbe IPv6 dokazujejo da obstajajo bolj kot ne v naših glavah.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.208.203.36

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website