3. Slo IPv6 summit

Za nami je 3. Slo IPv6 summit, v organizaciji zavoda go6, Arnesa in LTFE. Glavni sponzor je bil tokrat Cisco, za kar se jim zelo lepo zahvaljujemo. Kaj se je dogajalo? Marsikaj…

Po mojem zelo kratkem uvodnem pozdravnem govoru je besedo prevzel dr. József Györkös, državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Povedal je, da se država zaveda problematike in v pripravah aktivno sodeluje. Za njim je nekaj besed povedal Avgust Jauk, tehnični direktor Arnesa in Andrej Kos, LTFE.

Prešli smo k tehničnim predavanjem, začela sta fanta iz Cisca in Ericssona, oba sta se usmerila k mobilnim operaterjem in uvajanjem IPv6 v mobilnih omrežjih. Za tem nas je zopet prepričal Ivan Pepelnjak – Pipi z ognjevitim govorom o NAT64.

David Holder iz Eriona (ipv6training.com) nam je predstavil pomembnost pravega izobraževanja pri vpeljavi novega protokola v podjetje, predavatelj iz Infobloxa nam je pa razložil, zakaj moramo začeti načrtovanje in gradnjo IPv6 omrežja s primernim orodjem – IPAM – IP Address Management.

Minute za poročila so potekale brez posebnosti, tisti ki so imeli kaj pokazati so prišli na oder in poročali o napredku, Matjaž Straus je pa predlagal, da to sekcijo za pročila spremenimo. Bomo videli, s kakšnim predlogom novega charterja bomo seznanjeni.

Okroglo mizo je iniciral MVZT, tako da jo je moderiral g. Davor Šoštarič, sekretar na MVZT/DID. VAbilu so se odzvali skoraj vsi vabljeni, tako da je bila zasedba zopet zelo reprezentativna. O okrogli mizi bom več zapisal v ločenem zapisu, potrdim lahko pa, da je bila zelo uspešna in delovna skupina je dobila iz te debate koristne napotke, kako naj delo na dokumentu z zahtevami po IPv6 podpori v IKT opremi in znanju integratorjev nadaljuje.

Hvala vsem, ki ste se summita udeležili, na zavodu go6 še naprej delamo na temu, da bi bilo zavedanje o IPv6 čimvečje, da bi začeli IPv6 uvajati, predvsem pa da bi obdržali status najnaprednejše države na IPv6 v območju EU in širše. Da svoje delo lahko opravljamo se zahvaljujemo vsem članom go6 platforme, saj se financiranje dela na zavodu večinoma črpa iz njihovih prispevkov in članarin. Delamo za uporabnike in industrijo in iz industrije pričakujemo tudi podporo, upam da bomo lahko takšne dogodke organizirali tudi v prihodnje.

Nekaj utrinkov iz drugega dne:

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.91.106.157

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website