EU in IPv6

23. marca je bil IPv6 meeting na sedežu evropske komisije, katerega se Slovenija (vsaj kolikor jaz vem) ni udeležila. Vseeno sem šel in bolj natančno prebral, kaj EU meni o vsem skupaj…

Iz starejših zapisov ugotovim, da so zapravili/investirali že 90 miljonov EUR za razvoj IPv6…

Poročilo/press release

Iz istega zapisa je mogoče ugotoviti tudi, da so zapovedali podložnikom širom evrope, da moramo do leta 2010 spraviti 25% vseh omrežij na IPv6. Če je zapoved, morajo biti tudi sredstva za vzpodbudo, bi si človek mislil. A zaenkrat jih še ni. Pravijo, da bodo kmalu in prvi tender je že tu. 150.000EUR namenjajo za izdelavo študije, kako in koliko izobraziti evropski za uspešno uvajanje IPv6. Tak tender je bil bojda že lani, a se nihče ni opogumil in sprejel te odgovornosti na svoja pleča. Izdelava študije obsega zbiranje institucij in posameznikov, strokovnjakov na področju IPv6, vmesne meetinge in delavnice, kjer se bo razpravljalo o procedurah in smeri izobraževanja in podobne zadeve. Kar obsežna naloga, upam da se je bo letos kdo lotil. Z veseljem se pridružim procesu, če bom dobil občutek, da s svojim drobcem znanja in izkušenj na tem področju lahko kaj pripomorem.

Tender za študijo.

Upam, da se bodo pojavile tudi druge oblike financiranja za uvajanje IPv6, saj verjamem, da bi to znatno vzpodbudilo razvoj in zanimanje naših ISP-jev in ponudnikov vsebin za prehod na nov protokol.

Kako smo se odrezali v EU v enem letu, odkar je ta pobuda veljavna in aktivna?

Martin J. Levy je na tem meetingu vzel podatke iz IPv6 surveya iz mrp.net, ki je zaenkrat še najbolj zgovorna. Poglejte si, koliko eminentnih evropskih komunikacijskih in ostalih podjetij, ki na veliko opletajo z IPv6 in fantazirajo kako oni nekaj bi – imajo vsa polja rdeča.

http://mrp.net/IPv6_Survey.html

(hint: na tej strani odprite v brskalniku iskanje po strani (Search) in poiščite go6lab.si 🙂 …ja, vem, tudi NTP stratum bomo zrihtali, ne morem vsega na enkrat…)

Edit: Poročajo mi, da se v FireFoxu ta stran ne izpiše v celoti. Neprijetnost sem sporočil avtorju survey-a, do popravka bo pa screenshot čisto v redu 🙂

ipv6-survey-capture

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.145.17.46

Comments

  1. ap
    April 6th, 2009 | 14:05

    v firefoxu (mac os) prikaže samo seznam do linkedin-a… ker je go6lab.si naveden za tem vnosom, sem šel firbcat v safari…kjer pa sem našel tudi go6lab.si..res, z enim samim sivim poljem 🙂 oba (!) ostala slovenska predstavnika (telekom in arnes) nimata zelenih “success” polj 🙂

  2. JanZorz
    April 6th, 2009 | 16:26

    Ja, FF je malo hecen, ker ne prikaze cele strani. Moram opozoriti avtorja. NTP bomo pa postavili, moram pogledati, kaj vse rabim za stratum 1 ali 2.

    Upam, da bo stanje pri ostalih entitetah v Slo kmalu kaj manj rdece 🙂

  3. April 6th, 2009 | 21:27

    Krivica zares 😉 Na Arnesu imamo NTP server – time.ipv6.si. No ja, ostalo kmalu…

    Matjaž6

  4. JanZorz
    April 6th, 2009 | 22:44

    ntp.arnes.si bi moral dati, pa bi te skripta zagrabila 🙂

Leave a reply

website