Premierni IPv6 summit v Sloveniji (press release)

V torek, 21. aprila,  je v Tehnološkem parku v Ljubljani na pobudo go6.si in Arnes potekal prvi IPv6 summit v Sloveniji. Srečanja se je udeležilo nekaj čez 50 strokovnjakov in predstavnikov institucij, ki morajo poskrbeti za prehod na IPv6.

Čeprav se prehod na IPv6 zdi nujen, pa jasno začrtanih smernic s strani Evropske unije ali države ni. V ZDA kongres močno spodbuja implementacijo IPv6 (kot pogoj pri vseh javnih naročilih), v EU pa podana le kot priporočilo Evropske komisije, v Sloveniji pa je bil IPv6 summit sploh prvi dogodek, kjer se je o tem premiku govorilo v tako širokem obsegu in s tako jasno podporo vseh vpletenih akterjev.

Udeležence je v kratkem uvodnem nagovoru pozdravil generalni sekretar dr. Jozsef Gyorkos iz Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, zbrane pa sta pozdravila tudi direktor Arnesa Marko Bonač in Jan Žorž, največji IPv6 strokovnjak pri nas ter hkrati pobudnik iniciative go6.si.

Žorž je aktivno vključen tudi v iskanje prehodnih rešitev na globalni ravni (soavtor pristopa A+P), je predstavil svojo vizijo prehoda na IPv6. Kot keynote predavatelj je udeležencem v bolj tehničnih tonih udeležencem predstavil možne načine prehoda iz obstoječe tehnologije  tehnični ravni zbrano Wojciech Dec (Cisco Systems).

V seriji predstavitev ponudnikov dostopa do interneta (ISP), ponudnikov vsebin in proizvajalcev strojne opreme je bilo razvidno zelo različno stanje pripravljenosti na IPv6 pri posameznih členih v verigi ponudnik vsebin -> ponudnik gostovanja -> strojna oprema -> ponudnik dostopa do interneta.

Ob tem dogodku se prvič pojavlja tudi krovna slovenska organizacija – go6.si, ki si skozi ozaveščanje, svetovanje in izobraževanje prizadeva za čimprejšnjo implementacijo IPv6 v Sloveniji.

Posnetki predavanj so na voljo na: http://www.arnes.si/video/vod/2009-ipv6.html

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.135.198.49

Comments

  1. May 6th, 2009 | 21:51

    […] IPv6 summitu smo med udeleženci izvedli tudi kratko anketo, kjer smo zbirali mnenja o dopripravili […]

Leave a reply

website