Zapisi izkušenj pri uvajanju IPv6

Izkazalo se je, da se prenekateri obiskovalec go6.si in/ali udeleženec na kakšnem od mojih predavanj o IPv6 odloči za uvedbo IPv6 na svojem omrežju… pa naj bo to domače omrežje, ali pa čisto zaresen ISP 🙂

Otvarjam novo kategorijo bloga, “IPv6 izkušnje pri uvajanju”. Aljoša in Tomaž sta že prva kandidata, njuna accounta imata status Author, tako da ko se bo kdo odločil in zapisal, kako je preklinjal [ in ] in :: v naslovih, kako so mu servisi delali nekaj napol, ker ni bil pozoren na malenkosti, kako je pripravil Mikrotik router do tega, da je začel delati s tunelom na he.net ali pa kaj podobnega, lahko napiše tukaj nov blog post, ga uvrsti pod ustrezno kategorijo in mi sporoči, da ga linkam pod stran na desni, “Izkušnje pri uvajanju IPv6” po imenu.

Happy writing.

/jan

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.128.171.246

Comments

  1. April 11th, 2009 | 23:11

    Jaz sem pa ravno danes ugotovil, da je upgrade HP AP420 iz firmware-a 2.2.3 na 2.2.5 (uvedli so LLDP, sicer pa bug fixes only povzročil, da na wifi interface-u vidim RA paketke… posledično sem zdaj v6-autoconfigured on the go (noja, vsaj znotraj bajte).

    Zdaj moram samo še ugotovit, če je morda vseeno kriv včerajšnji update mojega prenosnega pingvina (v vmesnem času nisem preverjal, če je morda zadeva pričela delovat), ampak to dvomim, ker prej tcpdump ni pokazal nobenih v6 broadcastov, zdaj pa kar so…

    But you never know with these filthy penguins 🙂

  2. JanZorz
    April 11th, 2009 | 23:39

    Pingvini so že leta in leta na dual-stacku by default. Kolikor berem so na HP-ju začeli migati v smeri IPv6, tako da čisto možno, da je “bugfixes only” update s sabo prinesel čisto nov stack. Sicer pa, kolikor razumem je to čisti AP, ne router, da? Meni dela IPv6 preko Proxim AP700 wifija že ene 4 leta in zadeva je delala out-of-the-box že takrat 🙂

  3. April 12th, 2009 | 00:29

    Ja saj pravim… na wired mašinah (in laptopu na kablu) je stvar delala out of the box (takoj ko sem skonfiguriral radvd na routerju), samo po wifiju nisem dobil RA-jev.

    Če ne bi včeraj updatal pingvina (zraven je prišla še nova verzija jedra), bi 100% vedel kje je bil problem. Tako je pa možno, da se je kaj spremenilo tudi v Linuxovem wifi stacku ali celo driverju za določen chipset, zato si ne upam trdit, da je zadevo rešil update AP-ja.

    Sicer pa ja, AP420 je “čist” AP, ampak ima npr. možnost filtriranja ethernet type-ov:

    HP ProCurve Access Point 420(config)#filter ethernet-type protocol ?
    Aironet-DDP Bridge protocol filter type
    Appletalk-ARP Bridge protocol filter type
    ARP Bridge protocol filter type
    Banyan Bridge protocol filter type
    Berkeley-Trailer-Neg Bridge protocol filter type
    CDP Bridge protocol filter type
    DEC-LAT Bridge protocol filter type
    DEC-MOP Bridge protocol filter type
    DEC-MOP-Dump-Load Bridge protocol filter type
    DEC-XNS Bridge protocol filter type
    EAPOL Bridge protocol filter type
    Enet-Config-Test Bridge protocol filter type
    Ethertalk Bridge protocol filter type
    IP Bridge protocol filter type
    LAN-Test Bridge protocol filter type
    NetBEUI Bridge protocol filter type
    Novell-IPX(new) Bridge protocol filter type
    Novell-IPX(old) Bridge protocol filter type
    RARP Bridge protocol filter type
    Telxon-TXP Bridge protocol filter type
    X25-Level-3 Bridge protocol filter type

    Le kdo ve, kaj naredi s tistimi, ki jih ne pozna?

    lp,
    Borut.

  4. JanZorz
    April 12th, 2009 | 07:13

    Daj AP na firmware eno verzijo nazaj, pa boš videl, ali je bilo to to 🙂

  5. April 12th, 2009 | 14:26

    Očitno ne. Zdaj dela z obema firmware-oma. Prav tako dela tudi s starim jedrom. In glede na to, da je stateless autoconf v jedru, mi zdaj ni čisto jasno, zakaj zadeva dela, prej pa ni. Res sem nadgradil cel OS, ampak to naj ne bi imelo vpliva (famous last words 🙂

    Tole je pa že adding insult to injury. Jaz hočem vedet zakaj mi stvari (ne) delajo. Še vedno nekako sumim bolj AP kot klienta, ker prej nisem videl RA-jev na wifi vmesniku klienta. Morda bi pomagal že sam reboot AP-ja, a to mi seveda ni prišlo na misel, zdaj pa težko testiram, ko zadeva dela kot mora.

    All software sucks. All hardware sucks. News at 11.

    V bodoče je verjetno bolje da take bizarnosti postam v forum, kaj?

  6. JanZorz
    April 12th, 2009 | 16:53

    ne. Ti bom upgrejdal userja v Author in boš v takem primeru naredil svoj blog post, katerega boš dal v kategorijo “Izkušnje pri uvajanju IPv6” in kasneje bom te zadeve linkal na svoj page.

Leave a reply

website