RIPE-58 – overview :)

“RIPE58 meeting is officialy over” je rekel Rob na koncu closing plenary-ja. Tudi ta meeting je bil zanimiv, spoznal sem nekaj novih zanimivih ljudi, Luco Cittadinija, Olafa, Randyja, Benno Overeiderja iz NLnetlabs, nemce iz euro-transit-a, Željka iz .me registry-ja, Gerta Doeringa in še veliko drugih…Pot v Amsterdam se je začela malenkost sumljivo, na letalu je pisalo “Microsoft dynamics”, kar ni ravno vzpodbudno za letalo. V strahu kakšnega “blue-screena” smo se vkrcali, tokratna slovenska RIPE posadka je bila sestavljena iz Matjaža (Arnes) in Sebastjana Muca ter Mitje Jenčka (Telekom)… in moje malenkosti.

microsoft-air1

Pot smo uspešno prestali in v Amsterdamu kmalu odložili potovalke v hotelu. Po tem smo se odpravili na mesto dogajanja RIPE meetinga in v najbližji bar na večerno okrepčilo pred spanjem. Ko smo stopili noter, je že skočil iza šanka Martin J. Levy iz he.net in me navdušeno pozdravil. Spoznal sem ga še z ostalo posadko in mu moral obljubit, da mu naslednji dan povem absolutno vse, kako je IPv6 summit v SLO potekal. Par minut za tem se je z navdušenjem oborožen prikazal Paul Rendek, vodja PR-ja in eksternega komuniciranja na RIPE-u… Izročil sem mu pozdrave iz Slovenije (jih vrača), skratka že prvi večer se je začel zanimivo.

Naslednji dan smo se posedli po dvorani:

dvorana

Prvi, drugi in tretji dan sem že opisal v prejšnjih postih, pa tudi Matjaž bo napisal svoj vidik, tako da bi kar preskočil na 4. in 5. dan. Address policy WG je bil podoben kot vsi do sedaj, še vedno se kregajo kako radeliti zadnji /8. Zakaj ne porabijo energijo za kaj bolj pametnega, kot pa da preurejajo sedežni red na palubi Titanica, medtem ko imamo Internet na krovu? Dosegli so tudi sprejem IPv6 PI space allocation policy-ja, kar se mi zdi čista traparija. EIX WG je bila tudi zanimiva, exchange providerji so podali svoje reporte, videti je porast IPv6 prometa čez core network.

Routing WG je bil dogodek zase, posebej še Čeh z blaznimi idejami, kako bi pošiljal RST pakete v primeru da BGP session pade. O routingu smo se veliko pogovarjali tudi v BGP skupini, ki je v sredo imela svoj workshop, moj pomislek je bil, kaj se bo zgodilo, ko bo IPv4 naslov po tem ko ga ne bo več na zalogi dobil vrednost, ljudje bodo začeli prodajati svoje (sedaj) aggregirane prefixe in jih razsekali na manjše kose ter s tem povzročili precejšnje povečanje routing tabele. Sedaj imamo okrog 300.000 prefixov v full-BGP tabeli, kaj če se poveča na 600.000 ali miljon? Kako bodo to prenesli routerji, ki imajo že sedaj malo težav z velikostjo teh tabel, predvsem pa so že opazne težave s počasno konvergenco ob vsakem withdrawal-u (umaknjenju) na novo neobstoječe route? To zna zelo lepo najprej upočasniti v4 internet in ga na koncu pokopati, saj dvomim, da bomo uspeli dohajati razraščanje BGP tabele s hardverom.

Še ena zanimiva zgodbica… ko smo šli na Science Institute na BGP workshop smo ob prihodu na železniško postajo zagledali avtomat za železniške karte in zgrnili smo se okrog njega, da bi ugotovili, kako iz njega dobiti karkoli.

pot-tja

V tem trenutku stopi Randy dva koraka nazaj in nas začne preštevati, nakar pribije: “It takes 7 scientists to get one train ticket…”. Nisem zamudil priložnosti s fotoaparatom in slika je nekako uspela:

7scientistsMacieck-a iz NLnetlabs nisem ulovil v kader, Randy je pa stal za mano, tako da ga tudi ni noter 🙂

V petek sem večinoma presedel s to skupino v terminal roomu, kjer so delali review BGP papirja in se učil kaj pomeni brezpogojna kooperacija in sodelovanje na istem cilju. Poučno, predvsem pa koristno.

Po koncu meetinga sva z Matjažem odrinila po Amsterdamu, zvečer se nam je pridružil še bivši sodelavec Andrej, ki sedaj živi in dela v Amsterdamu, pridružila se nam je tudi posadka Telekoma, na koncu se je pa pojavil še Luca, ki je končal z večerjo pri Lorenzo Colitti-ju iz Googla. Večer se je končal zabavno, naslednji dan je bilo pa že treba navsezgodaj pakirati in na letalo, nazaj v normalen svet, kjer se o IPv4 ne govori kot o “legacy resources” in “historical services” in o IPv6 kot o sedanjem in bodočem stanju. Kakšen teden bom rabil, da se spet vživim in potem bo bolje… do naslednjega RIPE meetinga jeseni v Lizboni 🙂

/jan

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.137.211.189

Comments

  1. ap
    May 11th, 2009 | 14:43

    hvala za overwiev. v lizboni bi se vam rad spet pridružil… 🙂

  2. ap
    May 11th, 2009 | 14:43

    view even 🙂

  3. JanZorz
    May 11th, 2009 | 17:36

    Alex, welcome aboard 🙂

Leave a reply

website