Kako so se lotili IPv6 v Nemčiji?

Na RIPE meetingu v Amsterdamu je imela predavanje tudi predstavnica nemškega notranjega ministrstva, ga. Constanze Bürger. Po predavanju je RIPE-NCC z njo opravil še video intervju, kjer je povedala par zanimivih detajlov. Ga. Constanza prihaja iz “Department of Federal IT Infrastructure and IT Security Management, Ministry of the Interior, German Government”, v intervjuju pa poudari, da Nemčija potrebuje tehnološko napredno omrežje, ki bo tudi v prihodnosti zadostilo vsem kriterijem. Rabijo napredno tehnologijo tudi zaradi tehnologije same in zato so se lotili prehoda na IPv6 iz političnega aspekta. Trenutno imajo za nalogo organizirati de.government kot LIR, pridobiti resurse od RIPE-a in IPv6 omrežje postaviti in zasnovati strukturirano čez celotno javno upravo in ministrstva. Če primerjamo to z našimi razmerami, bi to lahko bila naveza MVZT-MZJU-CVI. Nemci hočejo sedaj združiti in poenotiti celotno vladno omrežje ter ga razdeliti v logične enote, znotraj katerih poteka komunikacija.

Zavedajo se, da mora vlada planirati za 10 ali 20 let vnaprej in pravilna zasnova in hierarhija government omrežja je sedaj vitalnega pomena za prihodnost. Hkrati hočejo biti vzgled za nemško gospodarstvo in s svojim IPv6 omrežjem igrati vodilno vlogo v sami implementaciji novega protokola in ponuditi gospodarstvu možnost, da svoje produkte, katere se uporablja v njihovem omrežju, razvije do te mere da bodo podpirali IPv6, saj bo pri razpisih od sedaj eden od pogojev za opremo in software tudi IPv6 podpora.

Projekt so začeli z zunanjimi eksperti, ki so jim svetovali kako se zadeve lotiti in jim pomagali izobraziti interne kadre, s katerim sedaj peljejo zadevo skupaj naprej. V ta projekt so že vložili ogromne vsote denarja in še več ga bodo. Zavedajo se tudi pomena širše skupnosti, saj pričakujejo od nje sodelovanje in ideje, kaj vse se potrebuje in je smiselno vpeljati v tako veliko omrežje.

Skratka, Nemčija razmišlja v pravo smer in nekaj so že naredili. Kaj pa Slovenija?

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.128.199.210

Comments

  1. August 3rd, 2009 | 08:39

    […] stvari nadoknaditi s prakso iz držav, kjer so se problematike lotili že pred časom. Všeč mi je nemški model prehoda državnega omrežja na IPv6 in prav tako kakor njim se tudi meni zdi smiselno organizirati […]

Leave a reply

website