Leto dni je naokoli…

Pred kakšnim letom, natančneje 18. julija sem v prvi vnos na tej strani zapisal, da bom poročal o napredku  pri uvajanju IPv6 na Domenci in v Sloveniji. Med tem časom se je go6.si portal precej spremenil in preoblikoval, navdušenci in strokovnjaki se vedno bolj opogumljate in tudi sami kaj zapišete. Skupaj z Arnesom smo organizirali izredno odmeven prvi slovenski IPv6 summit. Ustanovili smo neprofitni zavod go6 in pridobili prve člane. Med širšo strokovno javnostjo smo dvignili raven zavedanja, da IPv6 trka na vrata. Začeli smo se dogovarjati z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) za sodelovanje v nacionalni strategiji prehoda na IPv6. Pred nami je drugi slovenski IPv6 summit, zgodil naj bi se 13. oktobra, ki bo postregel z eminentnim keynote speakerjem, predvidoma tudi hands-on delavnicami in razširjeno predavateljsko ekipo. Zdi se mi, da se zadeve kar dogajajo…

Dobil sem nekaj odzivov , da smo premalo jasno definirali, kaj podjetje dobi, če se včlani v zavod go6. Poleg že napisanega v pravilniku o članstvu, povzemam:

Včlanitev vsakega podjetja oziroma organizacije bomo v obliki novičke objavili na portalu go6.si. V sklopu tega bo zapisan tudi opis dejavnosti in storitev novega člana ter logotip s povezavo na spletno stran. Logotip s povezavo bo objavljen tud na vhodni strani portala v desnem stolpcu ‘Člani in sponzorji’.

Portal go6.si postaja osrednje zbirališče in vir informacij za vse tehnične navdušence, internetne strokovnjake in napredne uporabnike, ki iščejo informacije o uvajanju IPv6 protokola. Članstvo v zavodu go6 in prisotnost na portalu daje strokovni in širši javnosti jasno sporočilo, da so člani tehnološko napredni in razmišljajo o prihodnosti interneta; predvsem pa posvečajo skrb svojim uporabnikom.

(mental note: zapiši v pravilnik o članstvu)

Kako naprej? Tisti, ki me osebno poznajo, vedo da sem “arch enemy of buzzwords”, a bolj ko razmišljam, bolj ugotavljam da se jim v tem primeru ne morem izogniti…

Zavod usmerjamo v odprto platformo s tehničnim, prodajnim in marketinškim nivojem. Odprt za vse, ki svojo vlogo in interese vidijo v kateremkoli nivoju, pa naj se gre za sodelovanje na tehnični ravni, oglaševanju  ali nudenju storitev in pomoči strankam in članom zavoda.

Pomembno je, da smo go6 zastavili kot neprofiten zavod in v statut zapisali, da se občuten del  financ namenja izobraževanju, strokovnem izpopolnjevanju kadrov in organizaciji dogodkov izobraževalnega značaja, s katerimi bomo širili IPv6 obzorja naši strokovni in laični javnosti. Le tako lahko zavod odpremo navzven in ga dejansko zasnujemo kot odprto platformo.

Še vedno sodelujemo pri A+P RFC draftu, pridružil se nam je tudi Alain Durand iz Comcasta, avtor dual-stack-lite-a, tako da se je ekipa kar lepo okrepila. Pred nami je še dosti dela in upam, da ne zaman.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
54.198.157.15

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website