Zavod go6 in MVZT odprla pogovore o sodelovanju na področju raziskav in študij o uvajanju IPv6 v Sloveniji.

Zavod go6 in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (Direktorat za informacijsko družbo) sta odprla pogovore o sodelovanju na področju raziskav in študij o uvajanju IPv6 v Sloveniji. Nacionalno podporo podobnim projektom so že izrazile nekatere članice EU, ZDA in številne druge države. Slovenija se jim bo kmalu pridružila pri procesih izdelave nacionalne strategije in ‘road-mapa’. Zavod go6 lahko pri aktivnostih sodeluje kot strokovni partner z dobrim poznavanjem stanja v domači IKT sferi in stalnim spremljanjem trendov reševanja podobne problematike drugod po svetu – s tem pa v veliki meri pripomore k lažjemu in bolj usklajenemu prehodu na internetni protokol naslednje generacije…

Moje razmišljanje gre v smer, da bo treba veliko stvari nadoknaditi, predvsem z izkušnjami iz držav, kjer so se problematike lotili že pred časom. Všeč mi je nemški model prehoda državnega omrežja na IPv6 in prav tako kakor njim se tudi meni zdi smiselno organizirati okrogle mize in razprave med stroko, kjer bo treba ugotoviti, kakšna strategija bo nam pisana na kožo. Le tako se bodo kasneje z odločitvijo vsi vpleteni tudi strinjali. Iščemo torej čimširši konsenz.

Patrik iz Švedske je ravno tako imel zanimivo idejo, da država financira ugašanje IPv4 in ne uvajanje IPv6; ta pot je hitrejša in lažja. Pred nami je veliko dela, upam da bomo uspešno prekrmarili skozi projekt, tudi s pomočjo širokega konsenza slovenske strokovne javnosti.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.129.23.30

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website