Sodelovanje Cro IPv6 TF – CARNet in go6.

Včeraj smo se trije člani strokovnega sveta zavoda go6 sestali s predstavniki CARNeta, hrvaške akademske in raziskovalne mreže z namenom pogovora o sodelovanju in pomoči go6 platforme pri uvajanju IPv6 pri naših sosedih. Sestanek je bil zelo produktiven, škoda da se ga ni uspel udeležiti noben predstavnik Cro IPv6 Task Force-a…

CARNet je IPv6 začel uvajati v svoje omrežje že leta 2004 in do sedaj so si nabrali že nekaj praktičnih izkušenj z obvladovanjem in uvajanjem IPv6 v svojem omrežju. Pozorno so prisluhnili smernicam, katere smo začrtali na go6 platformi v Sloveniji in se strinjali, da je sodelovanje Arnesa tu zelo koristno in pomembno, hkrati pa začeli razmišljati da bi se tudi oni podobno pozicionirali pri podpori IPv6 iniciativi ali nekemu IPv6 gibanju pri njih. Kot sedaj kaže je to lahko Cro IPv6 Task Force, katerega vodi Sebastian Ladika, a kot sem že omenil se žal fantje iz TF-a niso uspeli udeležiti sestanka.

Strinjali smo se, da lahko go6 nudi pri projektu veliko podpore v obliki izkušenj iz prehojene podobne poti gradnje platforme in sodelovanja različnih ustanov in vlade v Sloveniji, kot jo bodo morali sami še prehoditi, sodelovanja pri njihovem IPv6 summitu in ne nazadnje čisto tehnološka/svetovalna/strateška pomoč pri širjenju zavesti o prihajajočem protokolu in ideji o samem uvajanju.

Upam, da se bo Cro IPv6 TF kmalu sestal s CARNetom glede sodelovanja in formalne podpore ter nadaljeval pogovore tudi z nami. Proces dvigovanja zavesti o IPv6 se mora začeti tudi pri naših sosedih v malo širšem kontekstu v vladi, industriji in ne samo v akademski sferi, kjer je pa že trdno zasidrana. Držimo pesti.

Iz Zagreba za go6.si: Matjaž S., Matjaž L. & Jan

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.224.33.107

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website