3. Slo IPv6 summit

12. in 13. maja bo v organizaciji Arnesa, LTFE in Zavoda go6 potekal že 3. Slo IPv6 summit. Ker bo manj kot mesec dni pred summitom določene IPv6 tematike obdelala že konferenca VITEL, pri kateri sodelujemo tudi člani strokovnega sveta zavoda go6, bo tokratni IPv6 summit iz tehničnega vidika obdelal in razjasnil nekatera nerazumevanja in prepreke, ki se pojavljajo pri začetkih uvajanja IPv6 v omrežja in strežniške strukture…

RIPE-NCC nam je potrdil, da se nam bo kot keynoter pridružil Daniel Karrenberg, vodilni strokovnjak in “chief scientist” na RIPE-NCC, ki je imel vidno vlogo v razvoju interneta v evropi. O Danielu bom kasneje naredil svoj zapis, kjer bom strnil njegovo pot in dosežke.

Prvi dan, 12. maja, bo hands-on IPv6 delavnica, kjer bomo skonfigurirali in med seboj povezali geografsko ločene IPv6 laboratorije v funkcionalno celoto. Mest na delavnici bo 20, člani go6 platforme bodo dobili geslo za predprijavo svojih kandidatov nekaj dni pred odprtjem prijav za javnost.

Drugi dan, 13. maja, bo summit, prijave bomo začeli zbirati mesec do dva pred dogodkom, spored predavanj (in prijavo) bomo pa objavili na strani summita (povezava je tudi na desni strani v menuju, pod logotipi članov zavoda -> )

Nekaj predavanj je že dorečenih, nekaj jih je še odprtih in tokrat smo se odločili, da povabimo širšo javnost, naj pošlje predloge za predavanja.

Ivan Pepelnjak iz NILa bo obdelal trenutno vročo tematiko NAT64/DNS64, jaz  pa bom za summit pripravil kratko predavanje “ICMPv6 – kaj naj z njim?”.  Matjaž Straus iz Arnesa bo povedal nekaj o routingu v IPv6, Janez Sterle (LTFE) pa verjetno nekaj o varnosti. Trenutno so v dogovarjanju še nekatera druga predavanja, ki temeljijo na prvih praktičnih izkušnjah uvajanja IPv6 in kako so se reševale prve prepreke in zapleti. In kot že rečeno – pošljite predloge in prijave, če bi kdo želel kaj povedati in imeti predavanje (na e-poštni naslov info [pri] go6.si)

Minute za poročila ISPjev, integratorjev in ponudnikov vsebin bodo verjetno spet zanimive, saj se bo jasno videlo, kaj je bilo v pol leta kje narejeno in kdo ima kaj za pokazati.

Okroglo mizo bo tudi tokrat vodilo MVZT, tematika se bo pa nanašala na zahteve in kriterije za kompatibilnost in podporo ITK opreme za IPv6 ter zahteve in pričakovanja države in podjetij, ki nov protokol uvajajo v svojih omrežjih po znanjih in IPv6 izkušnjah pri prodajalcih opreme in integratorjih.

V teh dneh se pod okriljem zavoda go6 ustanavlja IPv6 delovna skupina, ki bo znotraj svojega delovanja do summita pripravila predlog besedila s specifikacija podpore IPv6 v IKT opremi in osnovne zahteve po znanju, certifikacijah in izkušnjah, katere morajo imeti na področju IPv6 prodajalci IKT opreme in integratorji ki to opremo implementirajo v omrežja in sisteme naročnika. Specifikacija podpore IKT opreme bo vsebovala spisek standardov in servisov, kateri mora oprema ustrezati.

Glavna ideja in vprašanje okrogle mize je sledeče – Zavedanje o IPv6 smo pripeljali do tega nivoja, da podjetja začenjajo vpeljevati IPv6 v svoja omrežja in storitve, če ne drugega vsaj planirajo in o tem razmišljajo. Na vrsti je implementacijska faza, a zanjo potrebujemo primerno opremo in znanje. Državna omrežja in storitve ter veliki internet ponudniki bodo prvi, ki naj bi IPv6 vpeljali, torej je treba začeti na javnih razpisih ter zahtevah za ponudbe zahtevati ustrezno IPv6 podporo v napravah in znanje za implementacijo.

Na okroglo mizo bomo povabili predstavnike državnih ustanov in omrežij, omrežne operaterje in ISP-je in ostale ustanove, ki so veliki naročniki IKT opreme, jim predhodno predložili predlog besedila s specifikacijami za podporo IPv6 v opremi in znanju ter jih vprašali, če se s predlogom strinjajo, če bi kaj dodali ali odvzeli oziroma spremenili.

Ta proces ima dve strani, kupca in prodajalca, zato bomo za mnenje iz druge strani povprašali tudi na go6 platformi; povabili bomo prodajalce IKT opreme in integratorje, ki bodo morali te zahteve v razpisih izpolnjevati in zadostiti predlaganim kriterijem z opremo in znanjem. Vprašanje, ki se bo tukaj zastavljajo je, ali se s predlogom kriterijev in zahtev strinjajo, ali jih bodo lahko izpolnjevali in v primeru, da ne – zakaj ne, predvsem pa kdaj bi jih lahko?

Ideja okrogle mize je, da se obe strani uskladita in prideta do konsenza, kaj je v tem trenutku smiselno zahtevati in kaj ne, predvsem pa pričakujemo, da prodajna stran ne bi smela imeti večjih težav pri doseganju teh kriterijev in predlogov, saj izhaja iz go6 platforme in se zaveda pomena znanja in podpore IPv6.

Mislimo, da se mora to vprašanje reševati med tistimi, ki IPv6 zahtevajo in tistimi, ki IPv6 opremo in storitve prodajajo in se tudi zavedajo pomena, ki ga bo ta protokol v bližnji prihodnosti imel. go6 platforma je primeren prostor za takšna vprašanja, saj je njen namen pretok znanja in storitev v IPv6 sferi.

Tiste ponudnike opreme in storitev, ki se tega še ne zavedajo in uspešno tiščijo glavo v pesek pa niti ne bomo vprašali. Posel je krut, še posebno v svetu interneta: Če ne greš s časom, sčasoma greš…

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.144.17.45

Comments

  1. March 9th, 2010 | 10:33

    Objavljeno na http://www.terena.org/news/community/:

    The third Slovenian IPv6 summit (12 – 13 May 2010)

    The third Slovenian IPv6 summit will take a step forward from an awareness phase to a more technical standpoint.
    The event will start with two technical workshops. First workshop will provide theoretical insight into the IPv6 protocol while the second will be based on practical training in real networking environment. On the second day technical presentations will take place along the keynote by Daniel Karrenberg, chief scientist at the RIPE NCC. Summit will be wrapped up by the round-table discussion about the requirements for IPv6 support in the networking equipment and services.
    Summit is organized by ARNES, Slovenian Go6 institute and the Laboratory for Telecommunications at Faculty of Electrical Engineering in Ljubljana.

Leave a reply

website