VOIP storitve potrebujejo IPv6…

Tako je zapisal Olle E. Johansson v svojem članku na internetdagarna.se. To vprašanje so mi v zadnjem letu večkrat zastavili in moj odgovor je bil vedno enak – IPv6 prinaša javne IP naslove v omrežja, kjer sedaj kraljujejo RFC1918 naslovi in so kot takšni direktno skorajda nedosegljivi iz interneta, tako za VOIP kot za vse druge aplikacije. Kaj bo pomenil javni naslovni prostor v naših privatnih omrežjih za VOIP? Zgleda da veliko…

Praktično se bo ravno za VOIP storitve veliko spremenilo. Teoretično bi se lahko znebili pametnih škatel, ki slišijo na ime “session boarder controller” in ne počnejo drugega kot v VOIP svetu popravljajo škodo, narejeno z NAT-om.  Večina aplikacij dosega servise ven iz našega omrežja, a ko pridemo do p2p aplikacij se situacija spremeni in VOIP je tipična p2p aplikacija. V IPv6 svetu vsaka naprava lahko dosega drugo napravo direktno, če seveda varnostna pravila to omogočajo, a teoretično je možno direktno nasloviti katerokoli napravo, kar pomeni da bomo lahko v vsakem trenutku preko VOIP-a poklicali telefonsko napravo brez posrednikov.

Razlika je podobna, kot če vzamemo podjetje, ki ima eno samo vhodno telefonsko številko, na kateri se oglaša telefonska centrala oziroma zaposleni telefonist. Če hočemo priklicati točno določenega zaposlenega moramo najprej poklicati centralo in vtipkati interno številko, ali pa telefonistu dopovedati koga potrebujemo, da nas veže. Sedaj se to spreminja in z IPv6 pridobimo podobno, kot pridobimo če vsakemu zaposlenemu damo svojo direktno telefonsko številko, na katero ga lahko nekdo direktno pokliče. Precej bolje, lažje in hitreje kot pa zastarele metode telefonske centrale kot ovire za klicanje.

Avtor članka dela za podjetje, ki se z VOIP servisi ukvarja in oseba poudarja, da VOIP razvijalci do sedaj niso posvetili dovolj pozornosti IPv6 in možnostim VOIP servisa na novem protokolu, zato poziva, da pospešimo razvoj tega kolikor če lahko. Tisti ki se z VOIPom ukvarjate, koristno branje.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.137.187.233

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website