Mobitel, Tušmobil in go6 – skupna prezentacija in predavanje na RIPE meetingu.

V prejšnjih zapisih sem že omenjal, da bomo tokrat na RIPE meetingu tudi aktivno sodelovali – v imenu go6, Mobitela in Tušmobila bom imel 15 minutno predavanje v torek popoldne na IPv6 WG z naslovom “Mobile broadband and IPv6 in Slovenia”…

Kako je do tega prišlo? Marco Hogewoning je prišel na VITEL konferenco kot glavni govorec in med našim druženjem sem mu pokazal tudi telefon Tušmobila, s katerim sem preko mobilnega 3G omrežja dostopal do ripe.net preko IPv6 – na RIPE strani se je izpisal IPv6 naslov v rubriki “Your IP address is:”. Marco je bil nad tem navdušen in po daljšem pogovoru je predlagal, da bi to pokazali na RIPE meetingu. Predvsem je pa bil presenečen, da IPv6 dela tudi, ko nimaš Tušmobil omrežja, ampak se telefon priklopi na Mobitel omrežje, kar pomeni, da imamo celo polno delujoč IPv6 medoperaterski roaming.

Hkrati je tudi Mobitel uvedel IPv6 v svoje mobilno omrežje in sedaj imam v go6labu dva Nokia E52 aparata, en od Tušmobila, en od Mobitela. Teste Mobitela bom objavil v kratkem.

Včeraj smo se vsedli skupaj Mobitel, Tušmobil in go6 za isto mizo ter pripravili prezentacijo za predavanje. Lepo je videti konkurenco, kako sproščeno debatira o uvedbi novih protokolov v omrežja. To je en od ciljev go6, združiti konkurenco v enoten cilj za lažjo uvedbo IPv6 v omrežja.

Prezentacijo bom objavil takoj, ko bo dokončana (od Urbana Kunca čakam še en njegov graf stanja IPv6 v Slo).

Predavanje boste lahko tudi spremljali preko interneta v živo, več informacij na http://ripe.net/ripe/meetings/ripe-60/index.php?home=remote

Veliko sem že predaval in za sabo imam kar nekaj tovrstne kilometrine – a tokrat moram priznati, da nisem ravnodušen in imam pred tem predavanjem zelo močan “respect”. Kaj pomeni predavati na RIPE meetingu vedo tisti, ki so na njem že bili, za ostale pa naj povem le to, da tam pred tabo sedi 400 ljudi, ki zelo natančno vedo za kaj se gre, pozorno poslušajo in tudi zadeve vprašajo, če kaj ni jasno. To ni predavanje tipa “poveš, aplavz, naslednji” ampak “poveš, vprašanja, vprašanja, vprašanja, verdict, aplavz (if), naslednji…”.

Brrrrr….

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.138.33.87

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website