Prebliski in utrinki iz IBM foruma v Portorožu.

IBM me je prijazno povabil (in mi tudi poslal karto), naj se udeležim njihovega tradicionalnega IBM foruma v Portorožu in to sem z veseljem storil. Ni bilo kaj prida govora o IPv6 na samih predavanjih, saj je ideja, da bi na njihovem forumu predaval o IPv6 prišla malenkost prepozno (spored predavanj je bil že zapolnjen), a nič ne de – pa naslednje leto…

Takoj za nagovorom direktorja IBM je imela predavanje dr. Lučka Kajfež Bogataj (rdeča nit foruma je bila “Planet postaja modrejši”) in povedala nam je kar nekaj grozljivih dejstev – česar se človek loti se loti temeljito in grafi kažejo, kako temeljito smo se lotili uničevanja planeta, na katerem živimo.

Zakaj to pišem? Ker sem takoj videl analogijo z IPv4 in IPv6 ter problematikami povezanimi z izčrpanjem IPv4 naslovnega prostora. Lahko bi skoraj vzeli njeno predavanje in besedo “fosilna goriva” ali “voda” zamenjali z IPv4 ter besedo “obnovljivi viri” z IPv6 in dobili bi čisto verodostojno zgodbo, odraz sedanjosti.

Zakaj je planet v težavah, Internet pa malo manj? Za planet še nismo našli verodostojnega naslednika fosilnim gorivom, nismo še našli nadomestilo za vodo in zrak, katerega dihamo. Tako fosilna goriva kot tudi pitna vodo bodo pošli, nam se pa niti sanja ne, kaj bi lahko uporabili namesto tega.

Pri internetu je zgodba malo lažja – imamo naslednika IPv4 – že 10 let poznamo IPv6, ki lahko v popolnosti nadomesti IPv4, samo naučiti se ga moramo, vpeljati in začeti uporabljati.

Kakšno olajšanje. 😉

Jan Žorž

P.S: Nisem mogel brez kančka cinizma…

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.116.21.229

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website