T-2 se je premaknil v IPv6 smer…

Iz T-2 prihajajo informacije, da so resno začeli razmišljati o uvedbi IPv6 v njihovo omrežje. Ker je jasno, da je od razmišljanja do testnega laboratorija, izobraževanja kadra in do končne implementacije v produkciji dolga pot, se zdi, da se proces pri njih začenja sicer malce pozno, a morda še ne prepozno…

T-2 omrežje je dokaj dobro pripravljeno na uvedbo IPv6, vsaj kolikor poznamo arhitekturo in tehnologije, uporabljene v dostopovnem omrežju (ne temeljijo na PPPoE…), zato tehnični del ne bi smel biti preveč zahteven. Vsekakor pa se ne bo dalo izogniti največjemu zalogaju, pripravi podjetja na IPv6 in dvig znanja in izkušenj vsakega posameznika vsaj na raven, ki jo dosega na IPv4.

V svetu je že kar nekaj vzorčnih primerov, kako se IPv6 implementira pri takšnem tipu operaterja in omrežja, manj znani so podatki, koliko poskusov se je slabo končalo, predvsem zaradi finančnih izgub ob vsakem neuspelem poskusu. Včasih je bolje ugotoviti že dokaj zgodaj, da IPv6 ne moremo vpeljevati iz perspektive razumevanja in navad IPv4, saj se nam implementacija ne bo imela možnosti kasneje širiti in nadgrajevati (it doesn’t scale…). Upam, da se bo lahko temu izognilo čimveč naših operaterjev in ponudnikov dostopa do interneta že pri svojem prvem  planiranju in poskusu uvedbe IPv6.

Veseli nas, da se je projekt na T-2 začel, upam da bomo lahko tesno sodelovali in pri njemu pomagali po vseh svojih močeh.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.239.50.33

Comments

  1. Jaka
    April 12th, 2010 | 22:46

    Super. Dobra novica.

Leave a reply

website