Razmišljanje: Prihodnost ponujanja vsebin na Internetu.

Ta eksperiment z Nokio N900, dvojno povezljivostjo na 3g – IPv4 in IPv6 ter kopica servisov in strežniških aplikacij, katere lahko poganjamo na telefonu mi je dala misliti o razsežnostih in neizmernih možnostih, katere nam ponuja ponovna možnost povezljivosti od konca do konca (end to end)…

Zakaj o tem razmišljam? Zato, ker se mi je spet začel odpirati svet direktnih povezav, ko je do vsebin na telefonu hkrati dostopal nekdo iz Finske, ZDA in Slovenije, jaz sem imel pa telefon pri sebi v žepu, zunaj na sprehodu čez bližnje polje.

Zakaj bi še nalagali vsebine na centralne strežnike, če za to ni več potrebe? Na telefonu je 32GB spomina, dodatnih 16GB lahko dobim z razširitveno kartico, mobilna povezljivost pa tudi ni več počasna in tako draga, da si je ne bi mogel privoščiti. Kaj torej storim? Posnamem film, sliko ali dam na telefon kakršnokoli drugo vsebino, vključno dokumenti in preglednice in to dam na voljo svetu – seveda je treba nekatere stvari zaščititi pred nepooblaščenimi dostopi in podobno – a ideja je tukaj – zakaj bi slike nalagal na internet, če lahko samo povem centralnemu strežniku, da se slike nahajajo na mojem telefonu z identifikatorjem XY in kdor bi jih rad pogledal, naj izvoli in dostopa do telefona.

Bizarna misel v teh časih, ko ne razumemo več Interneta in mislimo, da je centralizacija dobra. Figo je dobra, to je eufemizem za “telco”. Centralizacija Interneta nam bo prinesla CGN in podobne “telefonske” ideje, nič dobrega se nam ne obeta v tej smeri…

Internet je bil v osnovi zasnovan kot “fast switching core with smart edge”. Zadnje čase pomikamo vso “pamet” v jedro ISP omrežij, kar je v nasprotju z idejo zasnove interneta. Ravno tako se dogaja z vsebinami – morali smo jo začeti pomikati na centralne strežnike, saj od uvedbe NAT-a naši domači računalniki brez zapletenih posegov v NAT-port-forwarding večinoma niso več direktno dostopni iz Interneta – torej moramo vsebine naložiti nekam, kjer nad njimi nimamo več kontrole.

Razmišljam torej, zakaj ne bi z uvedbo IPv6 vse to povrnili – in vsebine obdržali na robu omrežja, pri nas, na domačih računalnikih in telefonih v žepu, tam kjer imamo nad podatki lahko kontrolo, še vedno so pa enostavno dosegljivi za uporabnike Interneta.

Je to tako teško?

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.119.111.9

Comments

  1. May 31st, 2010 | 17:08

    Stopi do norveške opere in jim namigni, da naj “Opera Unite” sportajo še v opera mini na mobilce 😉

  2. May 31st, 2010 | 20:42

    Evo, to bi bil super showcase…

  3. Ragnar6
    June 1st, 2010 | 13:44

    Tesko se v resnici napise tezko

Leave a reply

website