IANA IPv4 zaloga naslovnega prostora spet manjša za dva /8 bloka

IANA je pred kratkim dodelila dva /8 bloka naslovnih prostorov APNIC-u (49/8 in 101/8), regionalnemu registru za Azijo in Pacifik. To pomeni, da imamo v IANA “poolu” samo še 14 /8 blokov, kar predstavlja 5,5% celotnega IPv4 prostora…

Če upoštevamo sprejeto pravilo znotraj NRO, da se bo razdelilo vsakemu regionalnemu registru svoj zadnji blok /8 naslovov, ko pridemo v IANA zalogi na 5 /8 blokov, nam jih ostane še 9, kar je 3,5% vsega prostora. Glede na to, da se razdeljuje zadnje čase približno 2 /8 bloka na mesec, statistično gledano po zadnjih nekaj mesecih, naj bi se konec IANA IPv4 zaloge zgodil nekje konec letošnjega leta.

APNIC je največji “porabnik” naslovov, zato se pričakuje, da bo APNIC prvi ostal brez naslovov za svoje LIR-e, kar naj bi se zgodilo predvidoma nekje  6 mesecev po izčrpanju IANA zaloge – v sredini leta 2011. ARIN zadnje čase delegira ogromne naslovne bloke na Kitajsko, zgleda da so pritiski kar hudi iz tistega dela sveta.

RIPE je upočasnil razdeljevanje IPv4 naslovnega prostora, za kar pa nisem čisto prepričan, da je dobra poteza. Zgodi se lahko, da bodo preostale proste bloke /8 zahtevali drugi regionalni registri in bo RIPE dobil zadnjega pred “final allocation” pravilom, tako da bo po tej matematiki RIPE dobil iz IANA poola samo še dva bloka in bo zaradi tega prvi ostal dokončno brez IPv4 naslovov za svoje lokalne registre. Čas bo pokazal, ali je to dobra odločitev.

Ta dogodek bo imel posledice na internetu, naslednjih 6 mesecev bo zanimivih za opazovanje. Na Googlu poiščite “OECD IPv6 Report” in si preberite “Economic impact of IPv4 depletion” iz leta 2008 in update iz leta 2010. Zanimivo branje, kako bo to vplivalo na ekonomijo in gospodarstvo.

V Sloveniji nam gre kar dobro, večina večjih ponudnikov dostopa do Interneta se že pospešeno pripravlja na uvedbo IPv6, prednjačita Amis in Telekom, ki že priklapljata prve poslovne stranke na native IPv6 omrežje.

Če na hitro pogledam stanje pri ostalih ponudnikih dostopa, se povsod v ozadju in laboratorijih dogajajo testiranja opreme in aplikacij za pripravljenost na IPv6, zaenkrat pa so radikalno pasivni edino pri Telemachu. Večkrat smo jih že povabili k sodelovanju, jih vzpodbujali naj začnejo s pravočasnimi pripravami, a zgleda da ostajajo gluhi za naša sporočila. Če pogledam iz drugačnega zornega kota, IPv6 ne prinese povečanja dobička v tem ali naslednjem poslovnem kvartalu, torej se ga ne potrebuje in je strošek.

Proces vpeljave IPv6 v produkcijsko omrežje ponudnika dostopa do interneta lahko traja nekaj let, če tu upoštevamo da moramo dati skozi večino testiranja opreme, izobraževanja tehničnega, prodajnega, marketinškega, investicijskega in podpornega kadra, poleg same tehnične vpeljave novega protokola v obstoječe omrežje.

Bom kar citiral stavek iz “living with IPv6” zapisa:
“If you haven’t already started your IPv6 deployment, you’re already behind.”

Naslednjih 6 mesecev bo zabavnih, opazoval jih bom iz varnega in udobnega dual-stack sedeža.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.136.97.64

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website