Akamai čakal s prehodom na IPv6 do zadnjega trenutka, sedaj pa za zaostanek krivi kompleksnost…

Akamai, največji distributer vsebin na internetu (CDN, Content Delivery Network) sporoča, da prehod njihovega omrežja in servisov na IPv6 ni tako enostaven kot pri Googlu ali njihovem konkurentu, Lamelightu…

Ker so bolj distribuirani morajo izvajati komplesna mapiranja interneta, da dejansko ugotovijo, kateri distribucijski center je najbližje uporabniku, ki zahteva vsebino iz njihovega omrežja. Za to uporabljajo lastne aplikacije in algoritme, katere so razvili njihovi razvojniki in kompleksnost omrežja in samih aplikacij za distribucijo jih ovira pri prehodu na IPv6.

Dragi Akamai, hvala ker si pokazal, kako se zadevam ne streže.

IPv6 je znan protokol zadnjih 12 let in Akamaiu ni nihče kriv, da si ga ni niti ogledali, kaj šele da bi omrežje in aplikacije zasnovali in razvijali vsaj z mislijo na to, da bo treba nekoč na IPv6? Sedaj je prepozno tarnati, kako so ubogi, prej bi mislili na to. Najbrž se nikomur, ki je malo spremljal ogajanje zadnjih nekaj let niti malo ne smilijo, ker so prisiljeni sedaj vlagati enormne finance in kadrovske napore v to, kar bi lahko s treznim razmišljanjem vsaj predvidevali, če ne že sproti vgrajevali v svoje mehanizme.

Naj bo to poduk vsem, ki pri razvoju omrežij in aplikacij niste razmišljali o novih protokolih in sedaj mislite, da bo kar tako enostavno. Če do sedaj niste nič v to smer naredili, ste zelo verjetno že prepozni.

Vir: ComputerWorld (preberite vse 3 strani 🙂

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.216.32.116

Comments

  1. Vinko
    September 21st, 2010 | 13:25

    Ko sem govoril z Level3 CTOjem je brez razmisleka rekel, da o IPv6 sploh ne razmisljajo, dokler stranke ne potrebujejo IPv6. Ko bodo pa rabili, bodo pa placali in nadgradili svoj network.
    Zato iz perspektive Akamai-a cisto razumem nevlaganje v IPv6.

  2. September 21st, 2010 | 14:20

    Saj, zdej pa imajo. Ce bi gradili mehanizme s tem v mislih sedaj ne bi imeli tezav. Primer je dober, ker je lahko svarilo ostalim.

Leave a reply

website