ITU je uvrstil Zavod go6.si med svetovne reference na področju IPv6…

Go6.si se je znašel med ITU (International Telecommunication Union) referencami, katere so navedene na njihovem IPv6 delu academy.itu.int portala, zapisani smo pod rubriko “Resources shared by regional and national organizations” …

Zapisali so nas med velike mednarodne organizacije, ki prispevajo k uvedbi IPv6, na kar smo lahko ponosni, ni nam pa čisto zares jasno, kako smo na ta spisek prišli:

AfriNIC IPv6 resource
APNIC IPv6 Program resources
APNIC – ICONS IPv6 Wiki
American Registry for Internet Numbers (ARIN) IPv6 Wiki resources and material
Asia Pacific IPv6 Task Force resources
European IPv6 Task Force collaborative IPv6 Portal resources
European Commission DG IPv6 resources
IPv6 Brazil resources (Portuguese)(English)
IPv6 e-learning course (Portuguese)
LACNIC IPv6 portal (English)(Portuguese)(Spanish)
Renater France IPv6 resources (English)(French)
go6.si IPv6 resources (Slovanian)

Zanimivo… 😀

ITU poizkuša svoje interese uveljaviti tudi v IPv6 svetu, kjer pod pretvezo, da smo IPv4 naslovni prostor razdelili nespametno in sedaj za države v razvoju ni več naslovov na voljo hočejo svoj IPv6 kos pogače zase. Predlagajo, da se jim dodeli enako velik naslovni prostor IPv6 kot ostalim RIR-om, katerega bodo oni delili po njihovem ključu in ga modro prihranili za države v razvoju, ko se bodo nekoč razvile in potrebovale IPv6 naslovni prostor. Pozabljajo, da z vsemi sredstvi, katera imamo na voljo na planetu ne moremo niti administrativno razdeliti IPv6 naslovnega prostora v nekaj 10 tisoč letih in da IPv6 ne bo zmanjkalo v tem civilizacijkem ciklusu.

Pretveza je dobra, vprašanje pa je, če bodo uspeli. S tem, ko bi ITU uvedel razdeljevanje IPv6 naslovnega prostora po njihovem sistemu, to je hierarhičen (ITU -> NRO (National Registry Organisation) -> LIR (Local internet registry) bi lahko po vseh državah dobili IPv6 naslove iz nacionalnega registra, kar pomeni počasno ukinjanje RIR modela kot takšnega, ki trenutno zelo dobro deluje.

Pa to hočemo?

Jan Žorž

P.S: ITU-ju pa vseeno hvala za takšno čast, nismo pričakovali da nas bodo uvrstili med tako pomembne organizacije 🙂

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.138.105.31

Comments

  1. Marko
    September 2nd, 2010 | 22:30

    Dregni jih naj popravijo Slovanian (:

  2. September 2nd, 2010 | 23:16

    Nic jih ne bom dregnil, kar tako naj ostane… ITU in geografija 🙂 Mogoce jih bom pa na IGF-u cez kaksen teden na to blagohotno in ob primernem trenutku ravno prav naglas opozoril v tihem upanju, da me bo slisalo cimvec ljudi. 🙂

Leave a reply

website