Razmišljanje: Ceste, promet, poplave in Internet

Dve misli se mi prepletata v današnjem razmišljanju, ki sta mogoče zelo različni, a hkrati zelo povezani med sabo – stična točka jima je vprašanje, koliko nam pomeni Internet v vsakdanjem življenju in koliko smo kot družba od njega odvisni…

Prejšnji konec tedna so zaznamovale poplave v Sloveniji, cele dneve smo spremljali novice o tem, kako je poplavilo to ali ono mesto. Žal mi je za vse stiske, katere je ujma prizadejala ljudem, a za trenutek pustimo ob strani vso škodo, tako materialno, finančno, čustveno in časovno, katero so poplave prizadejale na poplavljenih območjih in se osredotočimo na naše področje – internet in infrastruktura na kateri deluje.

Med obilnim deževjem sem večkrat pomislil – kaj če poplavi kritične stične točke slovenskega interneta? Kaj če povodenj vdre v SIX, LIX (ki je v kleti globoko pod zemljo), Telekomov internet center, T-2, Amisov, etc? Kaj če nam internet infrastrukturo, opremo in prostore zalije voda in blato in internet povezljivost znotraj Slovenije in navzven enostavno neha delati? Dajmo si miselno odgovoriti na to vprašanje, kakšne so lahko posledice?

Kateri servisi nehajo delati, če se nam “podre” internetna infrastruktura? Banke nehajo delati, ker so njihove povezave zaradi varčevanja večinoma speljane kar čez VPN povezave preko interneta, v Mercatorju bi obmolknile blagajne in Mercator bi zaprl svoja vrata, verjetno prav tako bencinski servisi, obmolknile bi televizorji, ki so del TV ponudbe katerega od ISPjev, podjetja ne bi mogla več oddajati davčnih napovedi (ja, prav berete, to se dandanes lahko naredi samo preko interneta, papir več ne šteje), zavarovalnice bi prenehale, skratka, vsako podjetje, ki ima danes poslovanje in medsebojno povezavo preko interneta bi obstalo.

Na IGF konferenci je bil main session z naslovom “Managing Critical Internet resources”. Prej o tem sploh nisem razmišljal, na tem sessionu sem začel o tem razmišljati, ko pa smo pristali v petek v Sloveniji, ki je začela poplavljati, sem imel čez vikend dovolj časa, da sem dojel razsežnosti te problematike. Dopustili smo, da je gospodarstvo in država odvisna od delovanja interneta. Hočete dokaz? Ugasnimo internet in infrastrukturo za en dan. Če to ne bi imelo posledic, bi nam to dovolili. Tako bi nas pa verjetno linčali.

Če potegnemo paralelo, ceste so in jih uporabljamo. Delamo nove ceste, širimo cestno omrežje in popravljamo stare dele, ki so komajda še prevozni. Za to potrebujemo poleg ostalih materialov tudi asfalt. Ne bi sedaj v detajle, kako je asfalt narejen, a hipotetično gledano; kaj bi storili, če nam danes najavijo, da bo čez nekaj dni asfalta kot materiala zmanjkalo?

Verjetno bi zelo hitro iznašli kaj drugega, da bi lahko nemoteno naprej gradili nove ceste in popravljali stare, dokler te ne bi bile praktično prekrite z novim materialom.

Enako je z internetom. Zmanjkalo nam bo IPv4 naslovov in imamo alternativo – IPv6. Glejmo na Internet kot na kritičen resurs – glejmo nanj kot na cesto po kateri se vozimo – dajmo zanj skrbeti in ne prepuščajmo skrb zanj virtualnim neznancem, ki naj bi se pojavili ko nam bo hudo.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.226.93.207

Comments

  1. pegasus
    September 23rd, 2010 | 18:31

    Dobro da ta internet še nima sindikata, ki bi rad v ponedeljek štrajkal.

  2. September 24th, 2010 | 07:20

    zadnji čas, da si ga omislimo…

  3. September 24th, 2010 | 10:24

    Evo, dobra ideja. Internet sindikat. Zveza proletarcev Interneta. To je to.

Leave a reply

website