4. Slo IPv6 summit je za nami…

24.11.2010 smo v so-organizaciji Arnesa, LTFE in Zavoda Go6 uspešno izvedli že 4. slovenski IPv6 summit, ki se je kot vsi do sedaj odvil v Tehnološkem Parku na Brdu pri Ljubljani. Poleg vidnih domačih strokovnjakov je imel glavni govor Patrik Fältström, tehnični panel je pa vodil Daniel Karrenberg

Dogodek je odprl g. Davor Šoštarič iz Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, povedal je da država podpira aktivnosti in prizadevanja za uvedbo IPv6 pri nas ter pohvalil dosedanje delo.

Za g. Šoštaričem je Jan Žorž kot predstavnik go6 pozdravil vse prisotne, ter sporočil, da je ekipa zaključila s pisanje študije “Prehod na IPv6”, katero je naročil MVZT, poklical na oder vse so-avtorje študije, ki so se v natisnjeno verzijo tudi podpisali in slavnostno en izvod tudi predal g. Šoštariču, ter na hitro predstavil 11 vprašanj države glede uvedbe IPv6, na katere se je odgovorilo v tej študiji. Upamo, da bo študija kmalu tudi javno objavljena, morda celo prevedena v angleški jezik.

Zatem je zbrane nagovoril še Andrej Kos, predstavnik LTFE, v imenu Arnesa je pa namesto g. Bonača nekaj besed povedal kar moderator dogodka, Domen Božeglav.

Patrik Fältström je v svojem uvodnem govoru predstavil stanje IPv6 na Švedskem, pokazal je slike prvih omrežij iz preteklosti ter povedal, da jim še manjka realne vpeljave IPv6. Njegov govor je navdahnil Daniela Karrenberga, da je tudi on stopil na oder in v nekaj minutah razkril stanje IPv6 v Nemčiji in Nizozemskem.

Simon Čimžar iz Iskratela (ki je bil tudi generalni pokrovitelj dogodka) je predstavil novo generacijo dostopovnega sistema ISA, ki je nastala znotraj Iskratela in je plod domačega znanja.

Ivan Pepelnjak iz Nila je kot vedno imel udaren govor, tokrat se je spravil nad ponudnike vsebin, ki se nočejo in nočejo premakniti in uvesti IPv6.

Matjaž Straus Istenič je pokazal, kako zgleda razpoznavanje IPv6 prometa z netflow9, ugotovil je, da je trenutno večina prometa na Google/Youtube.

Po kosilu je Jan Žorž demonstral delujoč mobilni IPv6 sklad, DSMIPv6-TLS, katerega razvija skupaj z Nokio.

Bernadett Koteles iz evropske komisije je predstavila vizijo IPv6 v EU in po nekaj vprašanjih potrdila, da bodo namenjali vedno več financiranja za dejansko uvedbo IPv6 in ne več toliko za raziskovalne dejavnosti. Pohvalno!

Falk Schwendike iz Infobloxa je naredil demonstracijo, kako njihova IPAM oprema podpira IPv6 ter kako se lotimo IP Address managementa iz nule. Še vedno jim dela težave DHCPv6, a se to dogaja ker se opirajo na ISC DHCPd. Delajo na izboljšavah.

Na minutah za poročila je g. Šoštarič poročal o naročilu IPv6 študije in o povečanih aktivnostih in podpori tovrstnim projektom znotraj MVZT.

Jan Žorž je poročal o aktivnostih go6 doma in po svetu, pokazal nekaj slik iz odrov širom sveta, kjer je predstavljal go6 in uvedbo IPv6 v Sloveniji.

Na minutah za poročila so se zvrstili še predstavniki domačih in tujih organizacij, ki so sporočili, kaj se pri njih dogaja in kakšni so načrti.

Za minutami za poročila se je začel tehnični panel, katerega je vodil Daniel Karrenberg (RIPE-NCC), pomagal mu je pa Jan Žorž (go6.si). Na panelu so sodelovali Patrik Fältström (Cisco), Ivan Pepelnjak (Nil), Rok Arzenšek (Iskratel), Tom Cof (Cisco Slo.), Miha Petkovšek (Tušmobil), Matjaž Straus Istenič (Arnes) in Andrej Kobal (Astec). Debata se je razvnela, pojavilo se je tudi zelo zanimivo vprašanje: Kaj se moramo “odnaučiti” iz IPv4 sveta, da bi lahko uspešno razmišljali in delovali v IPv6 svetu.

Proti koncu razprave je v temo pogovora zajadral tudi NAT in to je še podžgalo razpravo. Oglasil se je tudi Jan Bervar iz Nila, večni zagovornik NATa 🙂 Daniel Karrenberg pa kot soavtor RFC1918 ni mogel, da ne bi odgovoril na “provokacijo”. Mnenje prevladuje, da translacija paketov absolutno ni več potrebna in če to slišimo iz ust osebe, ki je to izumila, potem ne razumem, zakaj drugi mislijo obratno…

Dan se je zaključil z večerjo, na kateri smo prijetno pokramljali in dostojno zaključili naporen dan. Večerjo je sponzoriralo podjetje CHS, za kar se prav lepo zahvaljujemo! Super je bilo!

Organizatorji dogodka se zahvaljujemo vsem, ki ste prišli na dogodek, predvsem pa tistim ki so pomagali da je bil 4. slo IPv6 summit takšen uspeh. Pohvale dogodka kar dežujejo iz vseh strani, upamo da bo naslednji summit še boljši!

Album slik:

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.19.29.89

Comments

  1. Davor
    November 26th, 2010 | 12:08

    Čestitke – eden boljših summitov!

  2. November 26th, 2010 | 20:01

    Hvala! 🙂

    Naslednji mora biti pa se boljsi…

Leave a reply

website