Je naslovov IPv4 pri nas že zmanjkalo?

Eden od populističnih argumentov za uvedbo IPv6 je skorajšnje pomanjkanje naslovov IPv4. To je pomeben argument (in verjetno edini zares merljiv), nikakor pa ne edini. Za slovenski prostor sem bil nekako prepričan, da imajo naši
podeljevalci na zalogi dovolj naslovov še vsaj za kakšno leto…

Zato me je neprijetno zbodel delček napovedi prispevka na bližajoči se konferenci INFOSEK 2010, kjer avtor pravi dobesedno takole: “[cit] Nastopil je le en resen problem saj je pri nas že nekaj časa primanjkuje IPv4. Tako smo morali prav pred kratkim, s solzami v očeh, zavrniti kolegico iz xxx, ker smo linijo za nove povezave imeli a nismo imeli IP številk.[/cit]”.

Pustimo zdaj ob strani vprašanje, kdo je “mi” – ISP, LIR. upravitelj LANA-a …? Dejstvo je, da je izjava zavajujoča. Trdno sem namreč prepričan, da lahko prav vsaka stranka pri nas pri prav vsakem ISP oziroma LIR-u dobi dodatne naslove IPv4, upoštevaje seveda običajna pravila.

Jasno je, da nihče nima pravice od LIR-ov zahtevati informacije, koliko IPv4 naslovov še imajo na zalogi. Precej sem prepričan, da nihče od ta resnih ne bo resne stranke odklonil z izgovorom, češ da naslovov ni več (pa solze v očeh
gor ali dol). Zakaj pa me to moti? Ker zavaja, zato! In s tem spodbija resnost vseh argumentov za uvedbo IPv6 ter dosega prav nasproten učinek, kajti “saj pa to o pomanjkanju IPv4 sploh ne drži”. Će hočemo, da nas resno jemljejo, se ne smemo posluževati nepoštenih poceni demagoških trikov.

Ja, pomanjkanje naslovov IPv4 je damoklejev meč, ki visi nad nami, ni pa še padajoča giljotina.

Davor

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.14.253.221

Comments

  1. November 4th, 2010 | 11:35

    ZDAJ je (tudi!) primeren čas, da se počistijo (defragmentirajo/agregirajo/…) obstoječe IPv4 alokacije.

    Svoje čase se /24 kar delilo strankam, a od tega porabljajo manj kot 32 IPv4 naslovov…

  2. November 4th, 2010 | 21:37

    Ojoj, solzica v oceh… kaksen mesec ali dva nazaj sem pomagal podjetju X iz Slovenije pridobiti dodatno /15 alokacijo, pred mesecem sem novemu Slo LIR-u pomagal od RIPE-NCC pridobiti /17 (first-allocation) in tako naprej… dajmo no, IPv4 naslovnega prostora je zaenkrat se dovolj in deljenje se ne spreminja prav veliko (razen obdobje, za katerega predvidimo porabo in zahtevamo alokacijo)

    Solzica… 🙂

  3. Simeon
    November 4th, 2010 | 22:44

    …. je dovolj za širokopasni dostop do interneta, približno 1.4M alociranih naslovov v sloveniji, kar zadošča za nepremičninski dostop, ne pa za mobilnega in ne za storitve pametnih “naprav” in pametnega transporta. trenutno se ni za bat, hmm dokler google ne obišče koga od naših, pipistrela je že hotel prevzet, če pa je nekdo užaljen pa hitro ustreli kozla..

  4. Simeon
    November 4th, 2010 | 23:32

    Davor, če citiraš in navedeš še avtorja, potem ne kršiš avtorskih pravic, še več, avtorju povečaš rating berljivosti, hmm le kdo bi to bil ?
    Mislim, da si mu storil malo krivice, ko ga nisi navedel v citatu.

Leave a reply

website