Azija že na glas opozarja, da jim IPv4 naslovni prostor zelo hitro pohaja…

APNIC, regionalni internetni register, ki je zadolžen za razdeljevanje internetnih resursov v azijsko-pacifiški regiji opozarja, da jim zaloge IPv4 naslovnega prostora zelo hitro kopnijo in da bodo verjetno konec februarja ali začetku marca zaprosili IANA-o za dva nova bloka IPv4 naslovnega prostora – kar pomeni avtomatsko razdelitev preostalih 5 blokov vsakemu RiRu svojega in v tem trenutku je IANA ostala brez IPv4 resursov…

APNIC pričakuje, da bi naj nov dva bloka /8 naslovov zadostovala za nekaj mesecev, iz zadnjega /8, katerega bodo dobili iz “last 5” vira pa itak ne smejo dodeljevati več kot /22 na lokalnega registra – kar pomeni, da bo Azija dejansko ostala brez novih alokacij pred koncem leta.

Zanimivo bo opazovati, kakšen šok bo to za nekatere, kako bo to vplivalo na industrijo in politiko. Sicer pa, kdor se do sedaj ni pripravil – je sam kriv. Izgovorov ni več, ne obstajajo.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.137.192.3

Comments

  1. Davor
    December 23rd, 2010 | 14:43

    Zagotovo imte več vpogledov v zakulisja: kaj so pravzaprav pri APNIC-u sami konkretnega storili, da bi bila njihova klijentela bolje pripravljena in ozaveščena? Poznamo dosedanje RIPE-ove aktivnosti, ki so najbrž za več velikostnih razredov pred drugimi RIR-i, pa vseeno nismo zadovoljni s stanjem. Bojim se, da je bil APNIC hudo pasiven (razen da je s svojimi na trenutke tudi arogantnimi odnosi sejal nezadovoljstvo med LIR-i in morda s tem pripomogel k pripravi terena za pobude ala “ITU-kot-šesti-RIR”).

  2. December 23rd, 2010 | 15:43

    Apnic-ove eskapade so bile vecinoma plod teoretika in provokatorja po imenu Geoff Houston, njihovega glavnega “znanstvenika”.

    S Paulom Wilsonom sva imela po IGFu debato o njihovih effortih in ne zdijo se mi ravno tako majhni – seveda niso na RIPE-NCC nivoju, a vseeno.

    Mislim, da je njihova “tezava” v prehitro rastocem internet omrezju v njihovem podrocju. Tu nimamo pa kaj…

  3. January 10th, 2011 | 21:36

    Jan, si videl tole:

    http://www

    Si siguren, da ni več izgovorov? Meni te stvari izgledajo grozljivo in se mi zdijo upravičen razlog za pomisleke pred implementacijo IPv6 v corporate omrežja.

Leave a reply

website