ITU in šesti RIR – stanje po ITU-Plenipot-10

Na tem mestu smo se že pogovarjali o ITU-jevi nameri, da v imenu nekih zame čudnih argumentov ITU postane šesti globalni internetni register za IP naslove (poleg že obstoječih petih geografsko pogojenih). Plenipot je žargonski izraz za najvišji ITU-jev organ, gre pa za velikansko nekajtedensko ITU-jevsko skupščino, ki poteka vsaka štiri leta. Letošnja (v Mehiki) je postregla z resnimi redakcijskimi spremembami (npr. vključitev famoznega dodatka o prepoznavanju obstoja in pomembnosti drugih igralcev – glej spodaj) v treh za internet ključnih “resolucijah” (101, 102, 133), dodana pa je nova, ki se nanaša na idejo šestega RIR-a. Le-ta je trenutno je še brez oznake, delovni naslov pa je Facilitating the transition form IPv4 to IPv6. V nasprotju z že znanimi predlogi skupine držav (formalni predlagatelji dikcije so sicer Sirija, Jemen in podobni, v resnici pa gre za Kitajsko in G77) je zdaj jasno, da ITU priznava potrebo po sodelovanju s tistimi, ki se teh reči že gredo v zaresnem življenju, in da je potrebno [cit] to encourage the deployment of IPv6 by raising awareness and through capacity building [/cit].

Kapljico dvoma sicer zaseje odlomek, da mora vodstvo ITU [cit] … while assisting those Member States that require support in the management and allocation of IPv6 resources, to monitor the current allocation mechanisms (including the equitable distribution of addresses) for ITU Member States and Sector Members, and to identify and point out any underlying flaws in the current allocation mechanisms … [/cit] , predvsem zaradi nejasnosti, kaj v tem konktekstu meni “monitoring“, zakaj naj ITU spremlja mehanizme in politike zunanjih neodvisnih organizacij (npr. RIR-ov), kakšne so podlage in instrumenti za identifikacijo “underlying flaws” in podobno. Res pa je takoj v nadaljevanju nedvoumno rečeno, da [cit] any proposals for changes … [should be communicated] … in accordance with the existing policy development process [/cit].

Ves preostali tekst te resolucije je relativno neškodljiv; srečamo benigne fraze ala promoting studies, assistance to Member States, exchange of experience itd.  Med plusi vidim še poziv za Member States [cit] to develop national initiatives and […] plan to implement IPv6 in government systems [/cit].

Kar je mojemu krogu somišljenikov všeč: v vseh štirih omenjenih resolucijah je dodan identični stavek, da [cit] … resolves to explore ways and means for greater collaboration and coordination between ITU and relevant organization [TU JE ZNAK ZA OPOMBO POD ČRTO] involved in the development of IP-based networks and the future Internet, through cooperation agreements, as appropriate, in order to increase the role of ITU in Internet governance so as to ensure maximum benefits to the global community … [/cit].

In zdaj – surprise – pomemba opomba pod črto (v mojih krogih že govorimo o famozni Footnote-two): [cit]  including, but not limited to, ICANN, the RIRs, IETF, ISOC and W3C, on the basis of a reciprocity [/cit].

Wov: Že to, da je ICANN sploh prepoznan kot aktivni player (skupaj z IETF in drugimi), je precedens, da pa ga omenjajo brez negativne konotacije, je pa sploh zgodovinski prelomni trenutek. Pustimo zdaj ob strani tisti on the basis of a reciprocity; recimo da je to davek za častni izhod ITU-jevskih radikalcev. Po zagotovilu evropskih kolegov, ki so sodelovali pri delu na teh resolucijah, je bilo to mesto eno od najtrših pogajalskih orehov.

ITU običajno zelo dolgo paca uradno javno objavo svojih resolucij, sprejetih na Plenipotih. Predvidoma jih bomo našli na naslovu http://www.itu.int/plenipotentiary/2010/index.html

Ker uradne javne objave ni, neuradnih pa ne smem imeti, se za vse informacije zahvaljujem kolegom, ki so sodelovali na Plenipotu (nekateri iz moje EU delovne skupine High Level Group on Internet Governance celo zelo zelo aktivno) in me sproti obveščali in s katerimi sem v številnih nočnih debatah podoživljal vsebinska razčiščevanja (kot pravi Footnote-two: including, but not limited to, Wim, Maria, Frederick, naš JJU …).

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.138.138.144

Comments

  1. December 3rd, 2010 | 09:22

    Davor, zdravo.

    Super zapis, hvala za update. O tem je govorila tudi Maria Hall na Cooperation WG (RIPE61, Rim), pritozevala se je da usklajevanja okrog ene besede ali stavka lahko trajajo ure, dneve, noci…

    Skratka, cisto po mojem obcutku; ne vem, a je ITU prisel “k pameti” (kar dvomim…), ali pa so ugotovili, da bo to cisto pretrd oreh za njih in da imajo za nasprotnika prakticno kompleten Internet ter da je “castni umik” morda pot, po kateri bo najmanj trpel njihov ugled…

    Ne vem, ne morem soditi, predvsem ker so posredi zelo odklonilni obcutki do ITU-ja, ki po mojem skromnem mnenju nima kaj poceti absolutno nic niti blizu Interneta, kaj sele biti v ta proces vpleten.

    Dobro, da nisem politik in mi ni treba biti diplomat za vsako ceno 😀

    ITU je nastal iz dolocenih potreb. Je morda ze izpolnil svoje poslanstvo? Je se vedno koristen, ali samo isce svoje novo poslanstvo? Ce je v igri slednje, je morda cas, da ugotovimo, ali imamo “closing procedure”? 🙂 Organizacije ki je sama sebi namen ne potrebujemo, se najmanj pa potrebujemo da se vmesava v ustaljene in cisto dobro delujoce procese Interneta.

    Da ne bo pomote, ja, niso mi ravno pri srcu…

    Res bi rad nekoc izvedel, kaj sedaj pocnejo se vedno *zares* koristnega. 🙂

    Alo, sedaj pa plaz kritik da sem “radikalc” (tak pac sem, povem kar mislim). 🙂

Leave a reply

website