China Mobile je včeraj dobila blok /10 IPv4 naslovnega prostora…

Včeraj je APNIC dodelil podjetju China Mobile blok IPv4 naslovov velikosti /10, kar pomeni čez 4 miljone naslovov. V zadnjih dveh tednih je APNIC razdal en cel /8 blok in če bodo razdajali v tem tempu, bodo kljub dodatnim dvem  (zadnjim) blokom izsušili njihove rezerve pred poletjem…

IANA bo tako ali tako v naslednjih dneh dodelila APNICU še dva /8 bloka naslovov, kar pomeni da se zadnjih 5 avtomatsko razdeli med vseh 5 RiRov, vsakemu enega. To pomeni, da bo IANA izčrpala svoje zaloge in zaprla IPv4 “pult”.

Pojavlja se vprašanje, kateri RiR bo po tem dogodku najprej ostal brez. APNIC ima nenormalno porabo in po izračunih se zna zgoditi, da bo azijsko-pacifiška regija ostala brez naslovnega prostora že pred poletjem, natančneje Aprila.

Mobitel je včeraj dobil dodaten blok naslovov velikosti /14, kar pomeni da bo lahko še nekaj časa dodeljeval mobilnim napravam javne IP številke, tako kot se spodobi in tako kot je treba 🙂

Kdaj bo IANA dodelila dva bloka APNICU in nato avtomatsko preostale vsem RiRom? Ne vemo, to je najstrožje varovana tajna, šušlja se celo, da naj bi IANA ob tem dogodku naredila velik dogodek in medijski pomp, kar pa verjetno ni slabo. Naj se enkrat že zavemo, da je zabave konec in da bo treba domov.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.144.48.135

Comments

  1. Rok
    January 25th, 2011 | 13:52

    HE exhaustion countdown timer pravi, da je še za kakšnih 8 dni v4 IPjev…

  2. January 25th, 2011 | 14:00

    Martin Levy mi je pred nekaj dnevi pojasnil, da so sedaj vse matematične metode napovedi odpovedale, ker smo preblizu koncu in so zato vsi counterji narobe. Ko bo IANA dala še dva bloka bo konec, easy as that.

Leave a reply

website