IANA: IPv4 naslovni prostor uradno izčrpan…

3. Februarja je IANA priredila dogodek, kjer so slavnostno razdelili še zadnjih 5 blokov IPv4 naslovnega prostora in s tem uradno izpraznili svojo zalogo IPv4 naslovov. It’s over. Done. The end. Finito.

Slavnostna ceremonija je bila vnaprej pripravljena, o njej se je med določenimi krogi strokovnjakov šušljalo že nekaj dni prej. Na njej je nastopilo nekaj priznanih govorcev, ki pa niso povedali nič pretirano novega – IPv6 je treba uvesti čimprej, mudi se, rast Interneta se bo upočasnila, ni več prostora za inovacije in podobno. Nič novega, vse to že vemo.

Ceremonijo so prenašali tudi preko video streama.

Kratko poročilo NRO (Number Resource Organization)

Tako, pa smo izpraznili bazen.

Zadnjih 5 blokov bo skorajda neuporabnih, le še počistiti bo treba…

V galeriji spodaj je nekaj slik iz podelitve, certifikat za zadnji blok 185/8 je prejel Axel Pawlik, direktor RIPE-NCC.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.143.4.181

Comments

  1. zobo
    February 4th, 2011 | 12:13

    Včeraj sem si prav nastavil reminder da sem lahko gledal konferenco v živo. Na žalost sem moral prekiniti ogled pred koncem (tako da nisem videl podelitve), posnetka pa ne najdem/ga ni. Bilo je nekaj zanimivega izpostavljeno, kar do zdaj, vsaj zavestno, nisem zapazil. Alokacije iz zadnjega bloka, katerega je vsak RIR dobil svojega, je namenjen bodočim omrežjem za možnost povezovanja z legacy IPv4 omrežji. Dobiš naslove iz tega poola samo če že imaš IPv6 alokacijo. Saj mogoče je to samo po sebi umevno, ampak vseeno zanimivo.

  2. February 4th, 2011 | 15:23

    Ja, pa ne samo to – vsak LIR bo lahko dobil največ /22 (1024 IP naslovov), pa ni važno a si Comcast ali pa en majhen vaški operater… Skratka, useless…

Leave a reply

website