Preračuni z IPv4 naslovnim prostorom (ali kaj nas čaka…)

Kot smo že zapisali je APNIC dobil dva /8 bloka IPv4 naslovov in s tem jih je IANA-i preostalo le še 5. To pomeni, da bomo v naslednjih dnevih sprožili mehanizem “last 5 blocks”, ki predvideva takojšnjo razdelitev zadnjih 5 blokov, vsakemu RiR-u svojega. Kaj nas čaka potem?

Najprej se moramo zavedati, da ne bomo dobili skoraj nič iz zadnjih 5 blokov. Pravilo namreč pravi, da lahko vsak LIR dobi iz zadnjega bloka največ /22 (1024 IP naslovov), ne glede na to, kakšne ima potrebe in kako velik je. Vseeno je, ali si British Telecom ali pa majhno kabelsko omrežje za pol soseske. Vsak dobi največ /22.

Tako bodo zadnji blok razrezali in razdrobili na prafaktorje in nihče ne bo imel nič od tega. No, razlog je ta, da lahko LIR “newcomerji” še vedno tudi v prihodnosti dobijo vsaj /22, nekaj si pa s tem lahko pomagajo. Recimo, da je to veljaven razlog.

Kaj pa ostali? Tisti ki že danes krepko ne dela na uvedbi IPv6 je zelo verjetno že prepozen. Internet se širi z vedno večjo hitrostjo (ja, tudi povečevanje širjenja interneta ni linearno), en /8 blok se razdeli v manj kot mesecu dni. Pojavilo se je predvidevanje oziroma matematični verjetnostni izračun, kdaj naj bi vsak od RiR-ov ostal tudi brez svoje zaloge (če ne upoštevamo zadnjega /8, ki je skoraj neuporaben).

Kaj pravi statistika? Slika spodaj…

Vir: http://www.potaroo.net/tools/ipv4/rir.jpg

Slovenija je v RIPE regiji, torej si oglejmo te podatke. Največja verjetnost, da RIPE ne bo imel več kaj razdeljevati je okrog marca 2012. The end, konec, bazen bo prazen.

Kaj pa potem? Lokalni registri in ISPji bodo še imeli nekaj zaloge, a tudi te bodo pošle. V omrežja uvajamo nove naprave, mobilni telefoni se množijo, govori se o m2m in cloudih, vse to pa potrebuje IP naslove.

Nekaj dni nazaj je bila pri nas v gosteh izvidniška ekipe iz RIPE-NCC, s katero smo si ogledali lokacije v Ljubljani in tudi izven za izvedbo RIPE meetinga, panira se aprila 2012.

Kako primeren čas za pospremiti IPv4 naslovni prostor v večna lovišča.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.145.115.195

Comments

  1. zobo
    February 2nd, 2011 | 13:56

    V zadnjem letu je ratalo očitno da zmankuje rezerve legacy resourcov. Zato so, še posebaj, tisti ki do tarkat sploh niso hoteli slišat za IPv6 zagnali paniko “zdaj je pa treba nekaj narest”. Zato se je verjetno poraba IPv4 naslovnega prostora še pohitrila. Sigurno je kak graf kje. Po pravici povedano, edino prav, naj čim prej zmanjka.

  2. February 2nd, 2011 | 15:00

    An IPv4 address enters a bar.

    The bartender asks, “what will it be?” The IPv4 address responds, “a strong CIDR please… I’m exhausted.”

Leave a reply

website