Azija naj bi kmalu ostala brez IPv4 naslovnega prostora…

Po tem, ko je IANA kot vrhovna organizacija, ki dodeljuje IPv4 naslovni prostor regionalnim registrom ostala 3. Februarja s praznim “bazenom” naslovnega prostora, naj bi sedaj Azija po izračunih tudi kmalu  kot prva regija ostala brez dodeljenega regularnega IPv4 naslovnega prostora – vsaj tako kažejo izračuni in statistika. “Last /8 policy” naj bi prišel za to regijo v veljavo okrog 20. Aprila letos…

APNIC sproti objavlja dnevna poročila, koliko blokov IPv4 naslovov so razdelili in vse kaže, da bo predzadnjega bloka zmanjkalo konec Aprila. Takrat stopi v veljavo pravilo zadnjega bloka, ki pa dovoli vsakemu lokalnemu registru le dodelitev 1024 IPv4 naslovov (/22) in postane zato celoten blok neuporaben za resno širjenje Internetnega omrežja.

Od 6. do 19. Februarja so razdelili 0,56% /8 bloka, kar pomeni 0,043% na dan. Na APNICU je bilo takrat še 2,57% bloka naslovov, tako da je takrat kazalo da bo zaloga zdržala še 59 dni.

Kasneje se je statistika prevesila v hitrejšo konzumacijo, saj so v 13 dneh porabili 0,6% bloka, kar na po izračunu pove, da bodo ostali brez okrog 20. Aprila.

Kje bodo potem dobili IPv4 naslove? Morda bodo pa pogledali po Afriki, Evropi, Ameriki…

Vse bolj so glasne govorice, da ob njihovi rasti interneta ne manjka dosti več do pojava operaterjev, ki bodo uporabnike priklapljali praktično samo na IPv6 protokol. Kako bodo ti prišli do vaših vsebin, se morate pa sami vprašati. Do naših bodo prišli. 🙂

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.237.46.120

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website