Happy Eyeballs BOF

Danes smo imeli na IETF meetingu zanimiv BOF, debata je potekala o predlogu imenovanemu “Happy Eyeballs”, katerega sta napisala Dan Wing in Andrew Yourtchenko, oba iz Cisca…

Ta BOF (Birds of Feather) je bil eden manjših, a zelo zanimiv. Vsedli smo se skupaj Dan Wing, Andrew, Ted Lemon in še dva, katere ne poznam ter moja malenkost in začeli razpravo, v katero smer zapeljati rešitev oziroma idejo predloga.

Ideja drafta je sledeča:

Če se zgodi, da imamo delujočo IPv4 povezavo in je naša IPv6 povezava prekinjena nekje med routerjem in ponudnikom dostopa, potem traja povezava na naslove, ki imajo A in AAAA zapis predolgo, saj glede na to, da imamo globalni IPv6 naslov naš računalnik poizkuša vzpostaviti povezavo poreko IPv6 in ko ne gre šele po 60 sekundah preklopi na IPv4. To pomeni, da na zaslon ne dobimo nič eno minuto.

Ideja je, da bi stack začel takoj vzpostavljati povezave preko obeh protokolov in tisti, ki prvi vrne rezultat zmaga in se uporablja, druga povezava se pa prekine. Ideja je krasna, saj imamo tako dva protokola, IPv4 in IPv6 ki tekmujeta med sabo, kateri bo hitrejši in potemtakem izbran za protokol tiste seje.

Seveda se začne zadeva komplicirati pri timerjih in faktorju P, a zadeva je izvedljiva. Predvsem, ker se da to implementirati kot dodatno knjižnico v OS-i in ne nujno kot kernel-change.

Zelo zanimiva zadeva, takoj ko bodo na voljo implementacije bomo preizkusili in se aktivno vključili v standardizacijo tega sistema delovanja povezljivosti.

Za go6 iz Prage – Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.222.148.124

Comments

  1. April 3rd, 2011 | 19:36

    Ali na podoben način ne deluje OS X, oz. nekatere aplikacije na Macu?
    http://go6.si/2010/03/ipv6-na-mac-u/

Leave a reply

website