Go6 v poletnem režimu

Na go6.si počasi prehajamo v poletni režim, kar pomeni da do septembra ne bomo objavljali novic vsak dan, ampak eno do dve na teden. Poleti se ne dogaja kaj veliko na področju IPv6, večina ljudi je na dopustu in podobno bomo to povzeli tudi na Go6…

Maj in junij sta bila zelo naporna meseca za nas, bili smo večinoma po svetu, kjer smo predstavljali Go6 platformo in naše delovanje in dosežke na IPv6 področju. Julij in avgust bo čas za nekaj počitka in življenja brez letališč in letal, septembra se pa spet začne – najprej RIPE regionalni meeting v Dubrovniku, nato IGF v Keniji, kamor nas vabijo kot del RIPE-NCC delegacije, nato sledi Unistar/Microsoft/IBM dogodek, kjer tudi predavamo, OECD dogodek v Parizu, RIPE meeting na Dunaju, 6. Slo IPv6 summit, IPv6 summit v Braziliji in tako naprej.

Na skoraj vse te dogodke smo vabljeni kot predavatelji, kar pomeni da imamo pokrite tudi vse potne stroške in s tem ne tratimo sredstev zavoda, katere prispeva članska platforma 🙂 Potne stroške si krijemo edino na RIPE meeting na Dunaj.

S čim se bomo na Go6 ukvarjali čez poletje? Pogajanja potekajo za nove prostore za go6lab, kjer bomo lahko res postavili en “nor” laboratorij za testiranje in razvijanje IPv6 sistemov in protokolov, imeli bomo tudi možnost direktne povezave na vsaj 3 internetne ponudnike, ki imajo v stavbi svojo opremo in stikalno točko, tako da bomo lahko delali tudi različne analize BGP pogledov na Internet iz vidika različnih ponudnikov.

Ta raziskava lahko preide v večji projekt, o katerem smo se včeraj pogovarjali z Olafom Maennelom – community project s katerim bi lahko dali operaterjem in vzdrževalcem ASNov vpogled v njihov return-path na Internetu. Na kratko – če pogledamo v svojo routing tabelo na usmerjevalniku, ki sprejema BGP podatke od naših zunanjih povezav lahko vidimo, po kateri poti bo promet šel do določene destinacije (AS-PATH). Ne vemo pa, po kateri poti se bo promet vrnil nazaj do nas, saj imajo avtonomni sistemi vmes lahko drugačen pogled na Internet.

Z vzajemnim zbiranjem podatkov in slik tabel iz različnih koncev Interneta bi lahko tudi te zadeve ugotavljali, kako smo vidni iz Interneta in po katerih poteh. Naslednja faza je simulacija, kako bo promet k nam pritekal, če simulirano odklopimo katero od zunanjih povezav – s tem lahko predvidimo promet na preostalih povezavah.

Veliko zanimivih idej za projekte je v “zraku”, ko preselimo go6lab se lahko takšnih zadev lotimo in začnemo s prvimi koraki.

Vabimo ostale avtorje na go6.si, da med poletjem kaj napišejo, kakšno razmišljanje ali karkoli drugega v zvezi z IPv6, poletje bo dolgo in toplo in razmišljanja iz sence so vedno dobrodošla.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.139.240.142

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website