IPv6 brokeness na Internetu upada…

NA IETF meetingu v Quebec City so ponudniki vsebin, kot so Google, Facebook, Yahoo in ostali veliki poročali o upadu procenta uporabnikov, ki ne morejo dostopati do njihovih strani preko IPv6. To smo dosegli z uvedbo sistema “happy-eyeballs” v brskalnike Chrome, Safari in menda tudi Firefox, poimenovali so ga “fast fallback”. Microsoft se je tudi odzval in pravi, da bo ta problem naslovil v naslednji verziji windowsov oziroma explorerja…

Lorenzo Colitti (Google) je povedal, da bi v primeru implementacije “fast fallback” tudi na MS explorerju Google brez pomislekov objavil AAAA zapis za celoten Internet, ne samo za določena “whitelisted” območja. Podobnega mnenja so tudi pri drugih velikih ponudnikih vsebin…

http://www.networkworld.com/news/2011/072711-ipv6-brokenness.html

Hkrati pa ponudniki vsebin javno postavljajo vprašanje “kje so uporabniki na IPv6?”, kar sploh ni napačno vprašanje. Dolga leta so se ponudniki dostopa do Interneta izgovarjali na “pomanjkanje vsebin” na IPv6, zato niso uvajali IPv6 v dostopovna omrežja. Sedaj vsebine so, kje so pa “eyeballs”?

http://www.networkworld.com/news/2011/072711-ietf-ipv6.html

IETF je kot ponavadi pester, vsaj kolikor spremljamo dogajanje preko svojih “kanalov” in kontaktov. Ena od boljših novic je ustanovitev delovne skupine za domača omrežja, imenovana “HomeNet”. Vodja skupine je naš stari znanec in dober kolega Mark Townsley, pomaga mu pa Raj Bellis.

http://trac.tools.ietf.org/wg/homenet/charters

Delovna skupina naj bi definirala zahteve domačega omrežja za CPE napravo, tipično v domačem okolju rezidenčnega uporabnika. V tej delovni skupini bo sodeloval tudi Go6, saj imamo na tem področju kar nekaj predlogov glede IPv6 ureditve in “default” nastavitev, ki bodo postala priporočilo za vse proizvajalce.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.218.129.100

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website