Ovirajoče “happy-eyeballs” implementacije…

Pisali smo že o “happy eyeballs” sistemu, ki naj bi izboljšal uporabnikovo izkušnjo, ko komunicira z web strežnikom, ki je dosegljiv tudi preko IPv6, a je na omrežju uporabnika IPv6 v slabem stanju ali pa celo v notranjosti omrežja delujoč, le s težavami pri zunanjem dostopu. Firefox, Crome in Apple so predlog vzeli resno in zadeve implementirali, eni bolje, drugi slabše… 

Apple je del te ideje implementiral celo v sistemski IP sklad, tako da sedaj ni vse odvisno samo od brskalnika in njega implementacije, ampak zadeva zelo dobro deluje, če znata sistem in brskalnik med seboj sodelovati. Kakor ugotavlja Emile Aben iz RIPE-NCC labs zadeve niso tako rožnate, kot se zdi na prvi pogled. Njegovi izsledki so objavljeni v RIPE-NCC Labs članku.

Kakor Emile ugotavlja, se je zadeva sistemsko precej spremenila v nadgradnji iz OSX Snow Leopard na OSX Lion. Ne bi obnavljal njegovih izsledkov, ker so podrobno opisani na njihovi strani, omenil bi le, da se nam zdi, da Apple preferira njihov brskalnik, kjer “happy eyeballs” zelo dobro deluje.

Kakšne so naša opažanja? Kakor sem zapisal v komentarje članka:

Native IPv6 as residential customer
ping time to go6.si (from my host): about 4ms
ping6 time to go6.si (from my host): about 10ms
OSX Lion + Safari: usually transfer data over IPv6
OSX Lion + Chrome: never transfer data over IPv6

Ping je večji na IPv6 ker je na IPv4 narejen peering med mojim ponudnikom dostopa do interneta in hosting centrom, kjer je go6 strežnik, na IPv6 pa ni.

Zanimivo, da sta Chrome in Safari zelo dobro delovala na OSX Snow Leopard, vsaj v smislu “happy eyeballs”. Če je bil IPv6 res hudo počasen ali pa je bil strežnik nedostopen preko IPv6 (nekje po poti vmes), so se vsebine pretočile preko IPv4 – sedaj pa skoraj v večini primerov.

Kaj bi lahko Apple takšnega naredil na IP skladu, da se kaže v takšni polomiji?

Kakor tudi Emile opozarja, to ne bo pomagalo pri uvedbi IPv6, saj za uvedbo rabimo preseliti promet na IPv6, ugotoviti ter odpraviti napake in ga začeti uporabljati, ne pa imeti eno kopico brskalnikov, ki v nesrečni povezavi z “broken” IP skladom preferirajo IPv4.

Za bolj tehnično naravnane je tu opis, kaj so v Lion-u naredili v tej smeri…

Upajmo, da se bo to kmalu uredilo, ali z nadgradnjami Chrome/Firefox ali pa s popravkom OSX Lion IP sklada.

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.118.1.232

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website