Android telefoni, ki omogočajo IPv6 povezavo preko 2G/3G mobilnega omrežja

Vedno več je na tržišču telefonov, ki prihajajo s prednaloženim operacijskim sistemom Android 4 (Ice Cream Sandwich), ki v veliki večini primerov podpirajo IPv6 povezovanje preko 2/3G omrežja. V sklopu nedavnega eksperimenta na RIPE64 meetingu smo tudi ugotovili, da ne samo ICS telefoni, ampak da se tudi telefoni z naloženim Cyanogen-mod predelanim Android sistemom čisto lepo povežejo v Internet preko IPv6…

Na nedavnem RIPE64 srečanju v Ljubljani je mobilni operater Simobil za udeležence pripravil 100 brezplačnih SIM kartic, na katerih je bilo omogočeno povezovanje na 2/3G mobilno omrežje z IPv6, v jedru pa je te uporabnike čakal Alcatelov NAT64/DNS64 sistem za komuniciranje z IPv4 delom Interneta.

Kakor smo pričakovali, so bile SIM kartice v prvem dnevu “razgrabljene” v nekaj minutah, le nekaj smo jih uspeli obdržati za tiste, ki so prišli kasneje in so si kartico “rezervirali” vnaprej. Obiskovalci so bili vnaprej obveščeni o eksperimentu in s sabo so prinesli naprave, ki podpirajo IPv6 na 3G.

Rezultati eksperimenta so bili zelo dobri, vsi so pohvalili to iniciativo in bili presrečni, saj so končno imeli možnost testirati IPv6 preko mobilnega omrežja. Za to pobudo se Simobilu zahvaljujemo, upamo da bo naslednjič možen podoben test.

Ob pregledu ponudbe pri nas opažamo, da so se začeli pojavljati telefoni, ki imajo Android 4 že prednameščen. Kaj to pomeni? Da lahko vsakdo, ki je uporabnik Mobitela ali Tušmobila pošlje SMS sporočilo na za to določeno številko in dostop do IPv6 se mu avtomatsko omogoči. Po tem dobi povratno SMS sporočilo z navodili kako nastaviti telefon, da se bo preko IPv6 tudi povezal.

Navodila Mobitel

Navodila Tušmobil

Simobil ima IPv6 še v testni fazi, trenutno se testira z notranjimi uporabniki, če bi pa želeli to preizkusiti nam pošlite sporočilo na jan @ go6. in vaše sporočilo bomo posredovali v prave roke.

Samsung je svoje Nexus telefone že poslal na trg z ICS (testirali smo ga pred kratkim), za ostale modele pa nadgradnja prihaja (ali pa je že prišla). Menda naj bi se nadgradili vsi “S” telefoni, S3 naj bi pa tako ali tako deloval že na ICS. Motorola je tudi že napovedala nadgradnje, kakor tudi HTC.

Sony-Ericsson je tudi sporočil, da lahko vse njihove telefone (letnik 2011 ali več) nadgradite v ICS in tako pridobite podporo za IPv6 ćez 3G.

Boljši pregled lahko dobite na cnet.com.

Kaj nam je torej storiti? Zakaj bi samo brali o IPv6, če ga pa lahko dejansko tudi preizkusimo, samo pravo napravo moramo imeti? Preverite, če vaša naprava to podpira in veselo na testiranje. Boste videli, da to ni tak bavbav 🙂

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.229.123.80

Comments

  1. SoLoR
    May 10th, 2012 | 14:41

    Sem se ze par tednov nazaj matral z vzpostavitvijo IPv6 apn na GalaxyS2 z ICS na tusmobilu in mi ni uspelo… pa sem probal razno razne stvari, baje naj bi to trenutno delovalo samo na nekaterih nokia telefonih ki podpirajo ipv6… ne vem zakaj…

  2. SoLoR
    May 10th, 2012 | 14:48

    Aja se dodatek, sam sebno sem tudi probal stock Samsung ROM (vec razlicnih), ter cyanogen mod… no go z tusmobilom, tako da ce je se kaksna ideja… prosim 🙂

  3. May 13th, 2012 | 20:59

    Zivjo,

    Lahko povprasamo na Simobil, ce trial se traja. Naceloma jim pa IPv6 kar dobro deluje, do sedaj nisem imel kaksnih vecjih tezav, tako z Nokiami, ICS-om in tudi z USB kljuckom.

    J

Leave a reply

website