V naši (RIPE) regiji je od danes v veljavi novo pravilo za dodeljevanje IPv6 naslovnega prostora.

V začetku februarja leta 2011 se je v zakulisju dogajanja na RIPE Address Policy working grupi začela debata, da za 6RD in nekatere ostale tranzicijske mehanizme potrebujemo več kot samo /32 alokacijo IPv6 naslovov, kot je bila do sedaj specifikacija za začetno najmanjšo dodelitev, če nismo opravičili večje potrebe po naslovih. Večina operaterjev in LIR-ov je seveda v preteklosti zahtevala /32, za kar se pa sedaj tolčejo po glavi, saj so ugotovili da to ni dovolj…

Če imamo enkrat začetno alokacijo, moramo za dodatni naslovni prostor dokazovati, da smo del začetnega naslovnega prostora že porabili, kar je specificirano v pravilih za dodatne IPv6 alokacije (HD ratio). Ker je to težko izvedljivo, operaterji bi pa le imeli več kot /32 iz različnih razlogov, so se znašli v precepu.

Zato je bila ta diskusija od vsega začetka zelo dobro sprejeta. Mark Townsley in jaz sva začela pisati predlog, da se to uredi. Skozi leto 2011 smo to idejo predstavili na dveh RIPE srečanjih (Amsterdam, Vienna) in predlog se je spreminjal. Na koncu se nam je pri tem pridružil še Jordi Palet Martinez in skupaj smo uspeli predlog “prekrmariti” skozi razburkane vode Address Policy delovne skupine, seveda ob izdatni pomoči obeh vodij skupine, Gerta Doeringa in Sanderja Steffanna, RIPE-NCC zaposlenih ter še marsikaterega našega prijatelja, ki je bil ideji naklonjen.

V končni fazi sprememba ni velika, saj k obstoječemu pravilu samo doda en stavek (v rumenem)

5.1.2. Initial allocation size

Organisations that meet the initial allocation criteria are eligible to receive an initial allocation of /32. For allocations up to /29 no additional documentation is necessary.

Posodobljeno pravilo s to spremembo lahko najdemo pod imenom RIPE-552:

http://www.ripe.net/ripe/docs/ripe-552

Kaj to pomeni? To pomeni da od danes naprej vsakdo, ki že ima /32 alokacijo lahko pošlje email sporočilo na hostmaster@ripe.net in zahteva, da se njegova /32 alokacija razširi na /29. Simple as that. To ne pomeni da bodo alokacijo zamenjali in boste morali ponovno vse postavljati na novih IPv6 naslovih, ampak pomeni to, da vam bodo obstoječ naslovni prostor razširili na /29 in boste lahko uporabljali naslove ki so naprej od trenutne alokacije.

Zakaj je to možno? Vse trenutne alokacije /32 so narejene s pripadajočo rezervo (skupaj /29), kar pomeni da se naslednji alociran /32 segment začne šele po koncu prostora, ki je rezerviran za nas.

Zahvalil bi se Marku in Jordiju za super ekipno delo, bilo je zabavno učiti se, kako lahko spreminjamo tako pomembna pravila na takšnem nivoju.

Sedaj pa pridno tipkovnice v roke in pisati na hostmaster@ripe.net, kjer vam lahko dodelijo večji IPv6 segment.

Za Go6, Jan Žorž

 

 

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.117.188.64

Comments

  1. Miha Dimec
    June 4th, 2012 | 08:18

    Ko sem pred dnevi poslal mail na RIPE NCC za razširitev obstoječega /32 na /29 sem dobil spodnji dogovor.

    Bo treba še malce počakat… čeprav je “reklama” že zunaj 🙂

    ———————

    Dear Mihael,

    Thank you for your email to the RIPE NCC.

    The policy ripe-552 has been accepted however still needs to be implemented by the RIPE NCC before its possible to extend your current /32 IPv6 allocation to /29.

    We are currently working on this. We will keep the community updated through the mailing list.

    We kindly ask you to wait till implementation is over.

  2. June 5th, 2012 | 07:57

    Vse lepo in prav, vendar bo treba v praksi še malo počakati, da se RIPE NCC pripravi na izvajanje nove politike. Tule je del njihovega pojasnila, ki smo ga prejeli ob zahtevku:

    “The policy ripe-552 has been accepted however still needs to be
    implemented by the RIPE NCC before its possible to extend your current
    /32 IPv6 allocation to /29.”

    Verjetno ni smiselno, da jih čez poletje zasuvamo z zahtevki po /29, razen če se vam res grozno ne mudi z uvedbo 6rd 😉

  3. June 5th, 2012 | 10:37

    Ja, pravilo je stopilo v veljavo, zgleda pa da morajo še njihov “software” za vpisovanje prilagoditi 🙂

Leave a reply

website