V Ljubljano prihaja eden od očetov IPv6

Robert (Bob) Hinden in Steve Deering sta že pred davnim letom 1995 zasnovala, specificirala in tudi standardizirala nov Internetni protokol – IPv6, prvi rezultat je zapisan v RFC1883, ki je v bistvu arhitektura in specifikacija novega protokola (december 1995). Z g. Hindnom smo se že nekaj časa pogovarjali, da bi se udeležil katerega od naših Slo IPv6 summitov kot ključni govorec in tokrat smo se o tem tudi dogovorili. Bob pride oktobra v Slovenijo…

7. Slo IPv6 summit se bo odvijal 18. in 19. oktobra in bo torej gostil enega od očetov IPv6. Priznati moramo, da nismo še prav v celoti dojeli, kaj nam je uspelo. Po zapisih na go6.si najbrž opažate, da veliko potujemo in predstavljamo go6 platformo in naše delovanje po svetu in g.Hindna vidimo le ob redkih priložnostih – večinoma na IETF meetingih ter na World IPv6 summitu, ki je v Parizu. Drugje se g. Hinden skorajda ne pojavlja in štejemo si v veliko čast, da je sprejel vabilo na naš IPv6 summit.

O Robertovih dosežkih in naslovih tu ne bi izgubljali prav veliko besed, najbolje da si njegov kratek CV ogledate na spodnji povezavi – izpostavili bi le njegovo delo na prvih Internet usmerjevalnikih (routers), je avtor (ali so-avtor) 36 RFC standardov in vodil je kar nekaj delovnih skupin oziroma vodilnih teles na IETF in IEEE. Spoštovanja vredni dosežki, predvsem pa velik prispevek k boljšemu Internetu in njegovi skupnosti.

Bob Hinden: kratek CV

Tokrat bo 7.Slo IPv6 summit dvodnevni, saj ga bomo izvedli v sodelovanju z ISOC Deploy 360 skupino, kar pomeni da bo prvi dan dogodka IPv6 summit, naslednji dan dopoldne pa ISOC ION meeting, popoldne pa nadaljevanje IPv6 summita, če bo za to seveda dovolj govorcev. V bistvu oba dela ne bosta tako ločena, kakor se to lahko razume – pazljivo bomo uskladili vsebine obeh delov dogodka, da bosta sovpadali in se medsebojno dopolnjevali. Z ISOC-om smo že dogovorjeni in v procesu podpisa pogodbe ter ostalih birokratskih pritiklin.

Ker bo ISOC seveda ob tej priložnosti vklopil svoje PR in marketinške mehanizme, lahko pričakujemo udeležbo summita iz širše regije, zato bo tokrat celoten summit v angleškem jeziku. To je naravna evolucija našega summita, saj je zanimanje iz tujine po zadnjem, 6. summitu bliskovito naraslo in vedno več tujcev razmišlja, da bi se udeležilo naslednjega dogodka.

7. Slo IPv6 Summit (morda bi morali zamenjati ime, glede da postajamo regionalni meeting 🙂 ) bo potekal v duhu tematike “IPv6 v enterprise okoljih”. Seveda bodo tudi druge vsebine in program bo pester in raznolik, a to naj bi bila glavna rdeča nit. Na potovanjih po svetu se velikokrat pogovarjamo s predstavniki velikih podjetij, ki po našem nastopu na odru pristopijo in nas prosijo za nasvete oziroma informacije glede vpeljave in razmišljanja o vpeljavi IPv6 v svoje podjetje, pa naj bo to banka, operater ali pa državne inštitucije – vedno pridemo na podoben nasvet oziroma diskusijo:

“Ali obstajajo kakšna dobra orodja, ki bi nam pomagala začeti in razdeliti naš IPv6 naslovni prostor tako, da bo imelo smisel?”

To je v veliki večini primerov prvo vprašanje, na katerega naletimo in v duhu tega bomo na naš summit oktobra povabili nekaj predstavnikov proizvajalcev takšnih orodij, katere imenujemo na kratko IPAM (IP Address Management). Razmišljamo celo o organizaciji demo predstavitev teh orodij, saj so si med seboj zelo različna – nekatera so namenjena bolj “enterprise” okoljem in ponujajo pomoč pri razdelitvi IPv6 (in IPv4) naslovnega prostora ter avtomatizacijo DNS in DHCP sistemov, drugi pa so spet bolj operatersko usmerjeni in ponujajo zelo dobro vodenje razdelitve prostora, upravljanje DNS (tudi DNS-SEC) platforme, povezavo z “network inventory” sistemom ter sinhronizacijo naših “assignmentov” z RIR-om (v našem primeru RIPE-NCC).

O IPAM orodjih in pomembnostjo začetka uvedbe IPv6 z njihovo pomočjo bomo še pisali na naših straneh. 🙂

Zapišite in zabeležite si datuma 18. in 19. oktober, saj tega IPv6 dogodka enostavno ne gre zamuditi.

Za Go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.135.216.174

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website