6.6.2012 – Svetovna “izstrelitev” IPV6 in 2. srečanje Go6 platforme

Včeraj je bil “World IPv6 Launch” in zgodilo se ni nič dramatičnega. Google, Facebook, Yahoo! in ostali veliki so omogočili dostop do svojih produkcijskih vsebin tudi preko IPv6. Testni polet je bil skoraj eno leto nazaj (8.6.2011), ko so IPv6 omogočili za en dan, videli kje imajo probleme in se tokrat dobro pripravili. Zato je bil včerajšnji dan iz tega vidika v bistvu dokaj dolgočasen…

Meritve je izvajal tudi RIPE-NCC Lab, in tokrat so se zares potrudili – saj se iz njihove interpretacije meritev res vidi kdo je kdaj omogočil IPv6 in kdo je imel probleme.

Google, YouTube, Yahoo! in Bing so začeli točno, Facebook je pa IPv6 omogočil že nekaj dni pred tem datumom.

Zanimiv je graf iz statistike AMS-IX, ki kaže, da je včeraj dejansko bilo nekaj več IPv6 prometa.

Ker smo predvidevali, da bo ta dan dokaj predvidljiv kar se IPv6 tiče smo povabili Go6 platformo na srečanje na ladjici, ki nas je popeljala po Ljubljanici. Zbralo se nas je kar nekaj in bilo je super. Prišli so tudi nekateri posebej povabljeni gostje in veseli smo, da so se našega druženja lahko udeležili – g. Bonač iz Arnesa nas je prišel samo pozdraviti na začetku, g. Franc Dolenc iz Apeka in g. Bešter iz LTFE pa so se z nami popeljali po Ljubljanici in malce pokramljali v sproščenem vzdušju.

Na začetku smo na hitro šli skozi vse aktivnosti in rezultate, katere smo v zadnjem letu naredili in imeli na Zavodu Go6 in člani so z odobravanjem “poročilo” sprejeli in na koncu naše uspehe pozdravili z dolgim aplavzom. Hvala Janezu Sterletu, da mi je pomagal držati prenosnik med “poročilom”, saj na ladjici nimajo elektrike in smo se morali znajti kakor smo se lahko.

Tisti, ki se srečanja niste udeležili vam je lahko žal, saj smo se imeli super in naslednje leto nameravamo srečanje ponoviti – kar na isti ladjici.

Nekaj slik iz našega druženja je v galeriji (pictures taken by Damjan Harisch (thnx))

Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
3.144.202.167

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website