IETF86 v Orlandu prinaša nekatere napredke v IPv6 standardizaciji…

IETF86 v Orlandu je minil mirno, brez večjih pretresov. Večinoma smo se udeleževali IPv6 delovnih skupin ter tistih, povezanih s tranzicijskimi mehanizmi, ki naj bi nas popeljali na IPv6…

Veliko dela na področju IPv6 se opravlja v delovnih skupinah Softwires in v6ops. V Softwires je bilo večinoma govora o standardizaciji enotnih mehanizmov za mapiranje IPv4 naslova in pripadajočih portov v IPv6 naslov, kar je osnova za vse A+P izpeljanke – MAP in Lightweight4over6, ki je nadaljevanje ideje o statefull A+P.

Še vedno primanjkuje operaterskega udejstvovanja v IETF procedurah – le tako bi lahko bili protokoli in standardi, ki prihajajo iz IETF bolj realni in uporabni v omrežjih operaterjev – tako pa velikokrat dobimo rešitve, ki ne ustrezajo problemu kakor ga vidijo operaterji – ampak bolj akademskemu doumevanju problemov.

2013-03-11 18.04.41

V DHC delovni skupini se večinoma ukvarjajo z dodajanjem “vendor specific” opcij v DHCPv6 protokol, še vedno se pa ne morejo zediniti, da bi v DHCPv6 dodali opcijo “default gateway”. Teh predlogov je bilo že kar nekaj, a so bili vsi “umaknjeni” s strani nekaj običajnih suspektov 🙂

Zgodila se je tudi velika sprememba na samem vrhu IETFa – novi “chair” oziroma vodja IETFa je postal naš stari in dober prijatelj – Jari Arkko !

2013-03-14 11.22.06

Jari je že bil naš gost v Sloveniji in tega obiska se spominja z velikim navdušenjem – zahvala za to gre tudi članom Go6 Strokovnega Sveta, brez katerih tega ne bi mogli takrat izpeljati.

Za go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
44.197.195.36

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website