Nokia USB Modem 21M-02 – IPv6, IPv4 in dual-PDP IPv4v6 test – drugi del.

[English version]

V prvem delu testa smo pokazali Nokia USB mobilni modem še v prototipnem stanju, sedaj pa je naprava na voljo na nekaterih tržiščih in potrdimo lahko, da ta mala zverinica podpira PDPv4, PDPv6, PDPv4v6 ter tudi PDPv4 in PDPv6 paralelno. Z napravo smo tokrat testirali IPv6 postavitev na Simobil mobilnem omrežju…

Simobil se je tako kot tretji slovenski mobilni operater pridružil Mobitelu in Tušmobilu, ki so IPv6 že uvedli in ga ponujajo tudi komercialno v produkciji, a kakor so na Simobilu zastavili testiranja, razvoj in uvedbo, bodo zgleda IPv6 storitev popeljali še dlje od konkurence.

Go6 je Simobilu pomagal z nasveti in napotki, kako IPv6 uvesti v njihov centralni in mobilni del omrežja – in sem spada tudi testiranje naprav in samega obnašanja celotnega sistema.

OPOZORILO: Testni APN z imenom “ipv6” na Simobil omrežju trenutno še ni na voljo za javno testiranje. 

Na testni APN “ipv6” je možno narediti PDPv4 in PDPv6 kontekst, zato smo na USB napravi Nokia 21M-02 najprej poizkusili vzpostaviti IPv6-only povezavo in IPv4 promet preusmerili skozi NAT64/DNS64, nato pa smo izkoristili funkcionalnost Nokia naprave, da zna avtomatsko  postaviti dve PDP povezavi paralelno (v4 in v6), v primeru da nastavimo tip povezave PDPv4v6 in naš centralni sistem (GGSN in SGSN) še ne podpira tega tipa PDP konteksta.

20110911_003

Najprej smo nastavili povezavo na “ipv6” APN in vnesli uporabniško ime in geslo.

Kot vidite, je možno nastavljati “IP Version”, izbiramo pa lahko med IPv4, IPv6 in IPv4v6. Najprej nastavimo na IPv6, kar pomeni, naj vzpostavi samo PDPv6 povezavo.

Nato izberemo IPv6 kot aktivno povezavo in se povežemo na omrežje.

Tu nam kaže, da je povezava uspela, pa dajmo to preveriti z bolj natančnimi orodji, kot so “ifconfig” in “ping6” 🙂

Na Mac OSX kot osnova teče Linux-like sistem, zato lahko natančno izvemo, kaj se nam dogaja pod “havbo”.

Kot vidimo, imamo na vmesniku, ki predstavlja našo mobilno povezavo samo IPv6 naslov. Vsi ostali vmesniki so bili izklopljeni in neaktivni (Wifi, ethernet, etc…).

Poizkusimo “ping6” na go6.si:

Odzivni časi nihajo, saj smo testirali v laboratoriju za debelimi stenami, kjer signal nekoliko niha in ni ravno najboljše kvalitete.

IPv6 naslov preverimo na naslovu http://www.whatismyipv6address.com/

Čas je, da preizkusimo še IPv4 povezljivost. Za to smo postavili v omrežje NAT64/DNS64 mehanizem, za katerega trdijo, da bo dobra alternativa in translacijski mehanizem za mobilna omrežja, kjer zahteve niso tako visoke – nikakor pa ne bo primeren za fiksna dostopovna omrežja.

Uporabili smo program “host”, ki je DNS klient in s katerim lahko sprašujemo DNS strežnike po različnih informacijah. Tokrat smo naš DNS64 strežnik povprašali po naslovu www.24ur.com in ker ta naslov nima IPv6 (AAAA) naslova, je DNS64 sintetiziral AAAA naslov, kot predpono dodal svoj (s strani Simobila) definirani NAT64 prefix (2a00:1a20:0:64::), na koncu pa dodal IPv4 naslov v HEX obliki (5bca:4182) – če to prevedemo nazaj v številčni sistem, katerega uporabljamo v IPv4 bomo dobili točno zgornji IPv4 naslov.

Kako NAT64 deluje si lahko ogledate na zapisu na technet.com.

Ker imamo sedaj sintetiziran IPv6 naslov za www.24ur.com, lahko poizkusimo poslati kakšen ping6:

Ko vpišemo naslov http://www.24ur.com v naš brskalnik, se nam (sicer malenkost počasneje sicer) naloži spletna stran 24ur.com.

Preverjanje, kako smo vidni IPv4 svetu nam izda naš IPv4 naslov NAT64 naprave:

Sporočilo ponudnikom vsebin: če ne boste sami objavili in nadzorovali AAAA zapisa za vaše strežnike, vam ga bodo sintetizirali in zgenerirali mobilni operaterji – a v tem primeru AAAA zapisa nimate pod kontrolo in nimate nikakršnega vpliva na uporabniško izkušnjo, ki sledi translaciji skozi NAT64.

SiOL.net, najdi.si, rtvslo.si in mnogi drugi že omogočajo dostop do svojih vsebin preko obeh protokolov, zato se v tem primeru ne sintetizira DNS64 AAAA zapis in promet ne gre preko translacije.

V IPv6-only načinu in NAT64 translaciji pridobimo to, da operaterju ni potrebno na končno napravo dodeljevati IPv4 naslova, kar zelo pripomore k reševanju težav s pomanjkanjem IPv4 naslovnega prostora. Imamo pa tudi slabosti: nekatere aplikacije ne delujejo brez IPv4 naslova (ena od takšnih je Skype, pa še kakšna bi se našla).

Nekaj izkušenj in izsledkov kaj funkcionira in kaj ne je zapisal naš kolega Jari Arkko v svojem draftu RFC-ja – zanimivo branje.

V naslednjem testu smo poizkusili nastaviti povezavo na IPv4v6, kar pomeni, da bi moralo mobilno omrežje podpirati PDPv4v6 in v eni povezavi prenašati oba protokola – IPv4 in IPv6. Vendar tega zaenkrat še nobeno omrežje in oprema v produkciji ne podpirata (obljube proizvajalcev so, da bo to zelo kmalu).

Tu vidimo, da je tip povezave IPv4v6, kar bo pomenilo dve PDP povezavi, dokler omrežje ne bo podpiralo PDPv4v6 tipa konteksta.

Izberemo novo povezavo in se povežemo:

Ko je povezava vzpostavljena, to preverimo z ifconfig:

Kot vidimo, smo tu dobili IPv6 in IPv4 naslov. Poizkusimo s “pingom” www.24ur.com in ugotovimo, da nam poleg IPv6 deluje tudi IPv4 povezljivost.

Poglejmo še, če smo neposredno vidni z našim IPv4 naslovom v Internetu:

Res je, naslov na našem mobilnem terminalu je direktno viden v Internetu. Slabost takšnega pristopa pa je, da končni napravi dodeljujemo IPv4 naslove, kar ni ravno koristno, če nam zmanjkuje IPv4 naslovnega prostora.

Mobilni operaterji po svetu se kot po tekočem traku odločajo za IPv6+NAT64 sistem vključevanja novih uporabnikov in vsa realna testiranje gredo v to smer. Sedaj so na vrsti še tisti ponudniki vsebin, ki še niso ponudili svojih vsebin preko IPv6, da vzamejo zadeve v svoje roke in to storijo, preden jim bodo operaterji zgenerirali AAAA zapisa, katerega ne bodo imeli pod kontrolo.

Uvedba IPv6 gre naprej z bliskovito hitrostjo in veseli smo, da smo lahko udeleženi pri gradnji, uvajanju in testiranju IPv6 v naših, slovenskih omrežjih.

Za Go6Lab, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
52.55.55.239

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website