Projekt Evropske Komisije – GEN6 – sprejet in potrjen

Lani je Evropska Komisija objavila razpis za CIP projekt, v katerem naj bi pilotsko uvedli IPv6 v “government” omrežja, delovni naslov je bil “Piloting IPv6 in governmental networks”. Na razpis se je javil konzorcij, katerega smo skupaj sestavili z LAtifom Ladidom in Jordi Palet Martinezom, sestavljen je pa iz nekaj evropskih držav – administrativno ga pa vodi Nemčija. Nekaj dni pred novim letom smo prejeli obvestilo, da je konzorcij projekt dobil in da se bo naslednjih 30 mesecev delalo zanimive zadeve na IPv6…

Slovenski uradni predstavnik v tem konzorciju je LTFE, Go6 in še nekateri drugi pa sodelujemo zraven kot tehnološki partnerji. Naš predlog je naletel na veliko zanimanj znotraj konzorcija, tako da je na koncu postal “cross boarder” skupaj s Španijo in Luxembourgom.

Naša ideja je, da uvedemo mobile IPv6 v enote civilne zaščite, gasilcev, policije – skratka, ekip za nujna posredovanja v primeru nesreč in naravnih katastrof. Ti fantje gredo na teren reševati življenja in imetje, ne pa se igrati z napravami in poizkušati, preko katere lahko komunicirajo s kriznim centrom. Za to bomo razvili eno napravo, ki se lahko poveže za vsa možna omrežja in transportne poti, od UMTS, GPRS, WIFI, Tetra, satelit, žično omrežje, karkoli pač zna prenašati podatke, čez bomo pa ustvarili mobilni overlay, na katerem bo vsaka takšna naprava imela vedno isti IPv4 in IPv6 naslov – na katerega se bodo lahko priklopili iz kriznega centra ter komunicirali z napravo in človekom.

Predstavljajte si, kakšne možnosti se tu odpirajo – na primer, na gasilcu lahko preberemo GPS pozicijo in temperaturo iz senzorja na oblačilu ter zgeneriramo na podlagi podatkov več gasilcev “heat-map” ogroženega področja… Čez lahko prenašamo sliko, zvok, tekst, praktično si lahko omislimo kakršnokoli aplikacijo, saj smo zgenerirali IP dvosmerno povezljivost – in to vedno na/iz istega IP naslova.

Več o samem projektu je na http://gen6.si/ , ki je zaenkrat še v zelo “beta” fazi.

Poleg tehnoloških partnerjev iščemo tudi investitorje v projekt, saj EC pokrije samo 50% stroškov, drugo je potrebno pridobiti iz industrije. Pri tako dobrem projektu ni skrbi, da tega ne bi zmogli.

Za Go6, Jan Žorž

Vaš IP naslov (ali ste na IPv6 ?):
18.191.157.186

No comments yet. Be the first.

Leave a reply

website